Meteorologii au emis, marți, cod galben de caniculă în aproape toată țara, temperaturile fiind situate între 34 și 37 de grade Celsius.

După caniculă vin ploi, meteorologii anunțând instabilitate atmosferică, de miercuri dimineața până vineri.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), marți, canicula va persista pe arii extinse în zonele de câmpie și de podiș, unde disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime vor fi cu mult mai mari decât mediile climatologice specifice perioadei.

Se vor înregistra, astfel, între 34 și 37 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile vestice și sud-vestice.

De asemenea, temperatura nocturnă va fi de cel puțin 20 de grade Celsius.

De miercuri sunt anunțate ploi, fiind emisă o informare de instabilitate atmosferică de la ora 9.00, până vineri dimineața, la ora 9.00.

Potrivit informării ANM, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și grindină.

Fenomenele vor fi mai frecvente la început în regiunile vestice și nord-vestice, apoi aria lor se va extinde treptat și în restul teritoriului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp și izolat 40 – 50 l/mp.

Cu toate acestea, meteorologii spun că și miercuri canicula și disconfortul termic vot persista în sudul, estul și centrul țării.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.