Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor a emis joi, 1 iulie, o avertizare cod roșu de inundații pe râul Moldova și afluenți.

Avertizarea este valabilă astăzi, până la ora 12:00.

Astfel, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Moldova – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Râșca, județele: Suceava și Neamț, Bistrița – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Broșteni – amonte S.H. Frunzeni, județele: Suceava, Harghita și Neamț.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Cracău (afluent al râului Bistrița), Topolița (afluent al râului Moldova).

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră”.

De altfel, a fost transmis și un mesaj RO ALERT cetățenilor care locuiesc în apropierea râurilor vizate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.