Codul Rutier ar putea fi modificat din 2022. Senatul a adoptat tacit un proiect de lege ce prevede un nou sistem de amenzi pentru șoferii care încalcă regulile de circulație. Proiectul mai are un singur „hop”, votul în Camera Deputaților. Apoi urmează formalitățile, promulgarea de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial, anunță b1tv.ro.

Proiectul de lege ce modifică Codul Rutier prevede ca drumurile publice din România să fie monitorizate video de Poliția Română. Astfel, abaterile vor fi constatate mult mai rapid, iar aplicarea amenzilor pentru cei care încalcă reguile de circulație vor fi într-un număr mult mai mare. Astfel, bugetul de stat va fi sprijinit și mai puternic.

Cum va funcționa sistemul ce ar putea fi prevăzut în Codul Rutier 2022

În Senat, proiectul nu a fost discutat în plen. Acesta a fost votat tacit, zilele trecute. Sistemul de camere de supraveghere ar urma să fie montat la nivel național, sistemul video va trimite automat amenzile la adresa proprietarului autoturismului, cu o fotografie la pachet, drept probă, plus procesul-verbal de constatare a contravenției.

Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc.

Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres.

Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional ‘Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie’, se arată în proiectul de lege adoptat de Senat.

Procesul-verbal de contravenție va fi comunicat în 90 de zile calendaristice, fie prin poștă, fie prin e-mail, iar amenzile vor fi achitate într-un cont nou, special creat în acest sens, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.