În data de 11 august a avut loc lansarea proiectului transfrontalier „Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”. Manifestarea a avut loc la Centrul pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene, la acest eveniment fiind prezenți directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, managerul de proiect din partea României, Doina Maria Creangă, și coordonatori de proiect din Republica Moldova și Ucraina, Ludmila Dobrogeanu, respectiv Oleg Kuchurian.

În cadrul sesiunilor de informare desfășurate în perioada 11-17 august, la Suceava, vor lua parte 24 de gestionari de colecții, dintre care 6 sunt ucraineni, 6 moldoveni și 12 sunt români.

„Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul” este un proiect finanțat prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, colaborarea dintre cele trei țări fiind, din perspectiva coordonatorilor de proiect din Republica Moldova și Ucraina, o puternică motivație pentru a se depune tot efortul necesar punerii în practică a lucrurilor învățate în România.

Cu ajutorul bugetului de care dispune acest proiect a fost achiziționată aparatură IT și aparatură de măsură și control, prin intermediul cărora vor fi digitizate 25 de mii de piese de patrimoniu, monitorizându-se 24 de depozite de colecții ale muzeelor partenere.

Prin procedeul de digitizare a patrimoniului cultural mobil va fi posibilă conservarea digitală, pe termen lung, a materialelor culturale, precum și accesibilitatea online a patrimoniului deținut de muzeele partenere. Accesul public la patrimoniul cultural mobil al Muzeului Bucovinei va fi posibil intrând pe adresa web pusă la dispoziție de către reprezentanții instituției, această posibilitate reprezentând locul în care utilizatorii vor putea găsi cu ușurință informațiile căutate.

Mai trebuie precizat faptul că în cadrul acestui proiect a fost elaborat un ghid special cu practici privind protejarea patrimoniului cultural mobil, un instrument util ce va familiariza gestionarii de patrimoniu cu noile tehnici și proceduri de lucru introduse.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.