Cei mai buni elevi ai liceelor silvice din țară s-au întâlnit, în perioada 18-20 aprilie, la Colegiul Silvic Bucovina unde a avutut loc un concurs pe teme de silvicultură. Concursul intitulat „Certificarea competenților în silvicultură” s-a adresat tuturor elevilor silvicultori ai colegiilor silvice. Competiţia a devenit o tradiţie pentru cele mai apreciate licee silvice şi i-a captivat, de la început până la sfârşit, pe elevii participanţi.
În prima zi, concurenții au avut de parcurs proba numită „Traseul forestier”, în care elevii au avut de parcurs un traseu ce cuprinde 16 puncte de lucru. În fiecare punct de lucru a fost câte o probă de evaluare specifică domeniului forestier.
„Prima zi, luni, conform ordinii de parcurgere a probelor, concurenții s-au deplasat în pădurea Valea Putnei unde s-a realizat probă intitulată «Traseul forestier». Profesorii de la celelalte școli silvice din țară, au apreciat în mod deosebit traseul pe care l-a ales Colegiul Silvic Bucovina, traseul fiind unul forestier tipic, precizând că foarte greu vor găsi și ei un traseu similar”, a declarat Cristian Cuciurean, inspector adjunct IȘJ Suceava.
Cea de-a doua zi a concursului a constat în mânuirea ferăstraielor mecanice, probă ce a prevăzut schimbarea lanțului la ferăstrăul mecanic, o tăiere de precizie, o tăiere combinată, precum și doborârea unor arbori forestieri.
În cea de a treia zi, elevii silvicultori s-au întrecut în proba finală, probă ce a constat în cepuire.
Inspectorul Cuciurean a mai precizat că la acest concurs au participat șase licee silvice din țară, licee silvice de tradiție care s-au menținut și au fost înființate înainte de anul 1989, precum Colegiul Silvic „Theodor Pietraru” de la Brănești, Colegiul Silvic Transilvania din Bistrița-Năsăud, Colegiul Silvic Gurghiu din Mureș, Colegiul Silvic „Pădurea Verde” de la Timișoara, Liceul Tehnologic Silvic Doctor Nicolae Rucăreanu de la Brașov și Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc.
Organizarea concursului se realizează prin rotație, astfel, în fiecare an, una dintre școlile silvice organizează evenimentul
Inspectorul adjunct IȘJ Suceava a menționat că echipele participante au fost formate din câte patru elevi.
„Fiecare elev a participat la câte o probă individuală ce a constat în mânuirea ferăstrăului mecanic, iar la proba de traseu forestier a fost o probă de echipă. La final, punctajele individuale realizate la mânuirea ferăstraielor mecanice, s-au adunat și au dat un rezultat pe echipaj. Astfel, premierea s-a realizat și pentru echipaje, cât și individual pentru proba de mânuire a ferăstrăului mecanic”, a declarat Cuciurean.
Proba de traseu forestier a fost jurizată de șase membri, profesori la cele șase colegii silvice. Proba de mânuire a ferăstraielor mecanice a fost jurizată de un echipaj de arbitri naționali și internaționali, care au venit de la o firmă specializată în domeniul silvic, existând o procedură de evaluare specifică acestei probe.
În ultima zi, miercuri, 20 aprilie, a avut loc festivitatea de premire la care a participat dr. ing. Ion Machedon, șeful serviciului de organizare resurse umane, programare și cercetare știițifică din cadrul RNP Romsilva și dr. ing. Cuciurean Cristian, inspector adjunct IȘJ Suceava.
„Ne bucurăm că la Câmpulung Moldovenesc s-a putut desfășura acest concurs. Eu cred că standardul la care s-a ridicat concursul, condițiile de concurs și de găzduire au fost pe placul tuturor. Am petrecut lângă voi zile foarte frumoase. Sunteți cei mai buni dintre cei mai buni și suntem onorați că v-am fost gazdă”, au declarat organizatorii.
Cuciurean a menționat că Inspectoratul Școlar Suceava a depus eforturi pentru a realiza acest concurs și pentru a permite concurenților să participe în condiții cât mai bune.
„Toți sunteți câștigători. Chiar dacă laurii îi vor primi doar unii, mergeți acasă cu gândul împlinit că ați concurat și ați fost cei mai buni”, a concluzionat Cuciurean.
Rezultatele au clasat Colegiul Silvic Gurghiu pe primul loc, Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc pe locul secund, iar Colegiul Silvic Transilvania Năsăud pe locul trei.
„Cea mai mare bucurie a mea a fost să văd concurenții în concurs. Vreau să vă felicit pentru că în aceste zile ați acționat ca o singură echipă. Am văzut unitate, ambiție și multă disciplină. Așa cum se întâmplă în orice competiție, nu poate câștiga toată lumea, dar diferența între voi e doar la punctaj, deoarece toți ați avut de câștigat. Nu trebuie să vă opriți aici, deoarece sunteți cei mai buni de la liceele de profil. Aș vrea să nu abandonați și să continuați în acest profil”, a afirmat Ion Machedon.
Concursul Național de Competențe în Silvicultură este patronat de Regia Națională a Pădurilor Romsilva și este cuprins în calendarul de activități pe care această prestigioasă instituție le desfășoară în fiecare primăvară sub egida Lunii plantării arborilor. Premiile au fost oferite de către RNP și doi mari producători de utilaje forestiere specifice în domeniu.
Lasa un raspuns