Comisia Europeana va lucra pentru a implica mai multi romani in functii de conducere la nivelul institutiilor europene si va organiza, alaturi de eurodeputatul Victor Negrescu, o intalnire cu romanii interesati de o cariera europeana permanenta. Aceasta a fost principala concluzie a intalnirii europarlamentarului PSD Victor Negrescu cu Vicepresedinta Comisiei Europene Kristalina Georgieva, Comisar pentru Buget si Resurse umane.

In discutia sa cu comisarul european, Victor Negrescu a atras atentia ca Romania nu sta bine la capitolul pozitiilor cheie ocupate in administratia europeana: in ciuda faptului ca Romania este al saptelea stat membru din UE ca populatie, ocupa pozitia numarul 22 in ceea ce priveste functiile administrative europene detinute.

Astfel, oficialul UE Kristalina Georgieva a dat asigurari ca Executivul european isi seteaza ca obiectiv o mai buna reprezentare a romanilor in administratia europeana, cu mai multa atentie asupra tinerilor, femeilor si persoanelor cu dizabilitati, si ca va evalua posibilitatea de a deschide un centru de testare si in Nordul Romaniei.

„Romanii, in frunte cu tanara generatie, au un potential enorm in ceea ce priveste modernizarea si eficientizarea administratiei europene. Cred ca tara noastra are specialisti bine pregatiti care pot aduce o contributie importanta la nivelul institutiilor UE. Suntem parte a familiei europene de mai bine de 8 ani si este timpul sa ne implicam direct la nivelul UE. Am vrut sa trag insa acest semnal de alarma pentru a indica Executivului european subreprezentarea romanilor in institutiile europene, mai ales la nivel decizional.

Sunt multumit de raspunsul pozitiv al Comisarului pentru Buget si Resurse umane. Practic, deschiderea de care a dat dovada arata ca si Uniunea Europeana este pregatita pentru a sprijini acest demers si a avea mai multi specialisti romani. In acest sens, impreuna cu doamna Vicepresedinte vom organiza o intalnire cu specialistii romani din institutiile europene sau interesati de o cariera europeana, urmand sa identificam si manierele prin care ii putem ajuta pe viitor”, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.

Acesta a discutat cu comisarul Kristalina Georgieva si despre banii europeni necheltuiti de Romania in cadrul financiar 2007-2013. Oficialul european l-a asigurat pe europarlamentarul Victor Negrescu ca Romania poate transforma aceste fonduri europene neutilizate in mecanisme financiare ale Bancii Europene de Investitii pentru cofinantarea unor proiecte europene pe viitor.

De asemenea, pe langa intalnirea cu romanii interesati de o cariera europeana si cu cei activi in prezent in institutiile europene, Victor Negrescu si comisarul Georgieva intentioneaza sa organizeze, la Bucuresti, o conferinta despre Planul Juncker si Fondul european de investitii strategice in cadrul caruia sa se explice posibilitatea transformarii fondurilor europene neutilizate in mecanisme ale BEI pentru cofinantare.

 

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.