Peste 120 de persoane, specialiști în domeniul silvic, autorități locale, operatori economici, precum și alte părți interesate au participat joi, 30 ianuarie, la consultarea publică privind zonele de achiziții de masă lemnoasă și măsuri de diminuare a riscului organizată de HS Timber Productions la Rădăuți.

Acesta este cel de-al șaptelea eveniment de acest gen în contextul implementării planului de acțiune pentru un lanț de aprovizionare sigur și sustenabil dezvoltat de companie în România.

Dan Bănacu, director general al HS Timber Productions România, a declarat: „Subiectele și problematica dezbătută au fost de mare interes și aduc în discuție teme care am vrea să ajungă la cei care sunt interesați de bunul mers al economiei locale și naționale. Pe lângă acestea, seria de consultări publice pe care le organizăm este un prilej pentru a clarifica și răspunde întrebărilor și nevoilor societății.”

Reprezentanții companiei au prezentat ultimele noutăți despre activitatea companiei, zonele de achiziție de masă lemnoasă pentru fabrica de cherestea din Rădăuți și măsurile de diminuare a riscului de apariție a lemnului neconform în lanțul de aprovizionare, concluziile ultimei consultări publice, măsuri implementate și programul de verificare pentru anul 2020.

De asemenea, în cadrul evenimentului, au fost prezentate și teme de interes pentru firmele din sectorului forestier: evoluția pieței naționale și internaționale a lemnului, regulile de concurență aplicabile în România, avantajele tehnologiilor moderne de exploatare forestieră cu impact redus asupra mediului și oportunități de retehnologizare.

Vlăduț Ciobîcă, responsabil pentru certificarea și controlul lanțului de aprovizionare la HS Timber Productions Rădăuți, a scos în evidență atuurile sistemului de trasabilitate a lemnului prin GPS Timflow, și faptul că operatorii economici care dețin depozite de buștean sunt interesați să implementeze sistemul inovator dezvoltat de HS Timber Group pentru depozitele pe care le operează. Unul dintre acești operatori a implementat deja Timflow la sfârșitul anului 2019, atât pentru asigurarea trasabilității lemnului cât și pentru un mai bun control al propriei flote.

O temă stringentă care se regăsește și în acest sector este disponibilitatea, pregătirea și specializarea resursei umane. Constantin Stoica, administratorul unei firme de exploatare forestieră din județul Prahova, a ilustrat la eveniment un exemplu de bune practici în ceea ce privește școlarizarea lucrătorilor forestieri în contextul învățământului dual. „Eu sunt pasionat de meseria mea, iar in acest moment, tehnologiile pe care le folosim în sectorul forestier au evoluat mult peste pregătirea pe care o dobândesc tinerii absolvenți care intră în piața muncii. Și atunci, este mai eficient pentru companii ca cea pe care o reprezint, să investească în formarea la fața locului a viitorilor lucrători în domeniul. Experiența de până acum ne dovedește că am luat decizia corectă,” a spus el în  cadrul evenimentului.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri, iar seria de consultări cu toți cei interesați atât de activitatea companiei cât și de evoluția sectorului va continua.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.