Conducerea Primăriei Dărmănești are depuse mai multe proiecte, atât prin fonduri europene cât și prin fonduri guvernamentale, care vizează dezvoltarea infrastructurii și a creșterii nivelului de trai al populației. În acest moment, în comună sunt în derulare 11 proiecte, din care 5 proiecte sunt în faza de execuție.

Trei dintre aceste proiecte vizează școlile din comună, mai precis Școala Gimnazială Dărmănești, Școala Gimnazială Călinești Enache și Școala Gimnazială Dănila. La toate aceste instituții de învățământ vor fi amenajate grupuri sanitare. La Dărmănești se vor efectua lucrări de modernizare și extindere, la Călinești Enache școala va fi dotată cu centrală termică și se vor efectua și lucrări de modernizare interioare și exterioare, iar la Dănila se vor realiza lucrări interioare și va fi instalată o centrală termică.


Un alt proiect în domeniul educației vizează construirea unei grădinițe în satul Dărmănești, pentru trei grupe de copii. Conducerea Primăriei are în vedere și construirea și dotarea unui Cămin nou în satul Dărmănești, acolo urmând să fie amenajată o parcare și realizat un gard care va împrejmui zona.

Urmează să finalizăm licitația de proiectare pentru înființarea infrastructurii de apă și extinderea infrastructurii de apă uzată, în comuna Dărmănești, iar în termen de cel mult 3 luni sperăm să terminăm și licitația pentru execuția lucrărilor. Tot în acest an urmează să construim un drum în comună cu o lungime de 5 kilometri, cu pod, în zona Bazar, drum care va deservi mai multe sate. S-a finalizat licitația pentru proiectare și sperăm, cât mai curând, să se finalizeze și cea pentru execuție”, a declarat Dan Chidoveț, primarul comunei Dărmănești.

Edilul din Dărmănești a anunțat și finalizarea licitației pentru executarea unui drum asfaltat în satul Măriței, dar și scoaterea la licitație, la pachet, a proiectării și execuției pentru investiția „Extindere, reabilitare, modernizare și dotare dispensar medical în satul Măriței”.

Tot în 2019 vom construi un cămin nou în satul Măriței și îl vom demola pe cel existent. A fost semnată licitația pentru proiectare, urmând să semnăm contractul de finanțare cu C.N.I.. De asemenea, am obținut aviz favorabil de la C.N.I. pentru construirea unei săli de sport în satul Măriței, pentru care urmează să semnăm contractul de finanțare”, a mai declarat primarul Dan Chideoveț.

Trebuie precizat că 5 dintre proiectele implementate în comuna Dărmănești sunt finanțate din fonduri europene, iar 6 sunt din fonduri guvernamentale, de la Compania Națională de Investiții și de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

 

Proiecte importante pentru comună urmează să fie depuse în acest an

 

În cursul anului 2019 primarul Dan Chidoveț va depune pentru finanțare mai multe proiecte importante pentru comuna pe care o conduce.
Astfel, pentru Dărmănești se vor depune proiecte pentru aducțiune cu gaz metan, pentru construire de drumuri, dar și pentru amenajarea unor spații de joacă în fiecare sat din comună, în locații care se pretează.
De asemenea, Primăria intenționează să modernizeze terenul de fotbal din satul Măriței, să construiască un miniteren de fotbal în curtea școlii Dărmănești, după terminarea lucrărilor de modernizare a școlii, dar și să construiască câte un miniteren de fotbal în fiecare sat din comună, cu excepția satului Dănila, unde a fost construit în anul 2018.

În acest an vom depune un proiect și pentru modernizarea iluminatului public stradal cu lămpi cu led în toate satele din comună. Până în prezent, au fost finalizate aceste lucrări în satele Dănila, Mărițeia Mică, Măriței și în zona centru. Urmează satele Călinești Enache, Călinești Vasilache și întreg satul Dărmănești”, a mai spus edilul.

Pentru 2019, Primăria Dărmănești va depune un proiect și pentru extinderea cu alei pietonale în următoarele zone: sat Măriței (dreapta-stânga, zona Profi), sat Dănila (zona școlii), sat Dărmănești (în zona Porții de intrare către Monument, urmând ca în timp să fie făcută legătura cu satul Măriței), sat Călinești Enache (zona școlii), dar și alte zone, în funcție de fondurile disponibile.
De asemenea, se are în vedere și construirea unui Monument al Eroilor, cu piațetă și împrejmuire, în satul Măriței, dar și reabilitarea și modernizarea Casei Multifuncționale Dărmănești.

Pentru școlile din Dărmănești – Chilibancina și Călinești Vasilache am făcut demersuri pentru a fi preluate de către Primărie de la Ministerul Educației. După preluare va urma schimbarea destinației în cămine culturale sau clădiri multifuncționale pentru deservirea nevoilor cetățenilor din zonele respective. După obținerea avizului de la Ministerul Educației, referitor la Școala din Dărmănești – Chilibancina, în perioada următoare, vom construi un miniteren de fotbal în curtea școlii, identic cu cel din satul Dănila”, a mai anunțat primarul.

De asemenea, se vor face și lucrări pentru înfrumusețarea comunei, urmând să fie plantați arbori și arbuști și să fie toaletați cei existenți, dar și să fie amenajate alei cu trandafiri.

Sediu modern pentru Primăria Dărmănești

 

Trebuie menționat și că a fost întocmit studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru construirea unui nou sediu pentru primărie, iar în momentul actual se caută sursa de finanțare.

Acest proiect va fi pus în aplicare după obţinerea finanţării şi terminarea celor 11 proiecte în derulare şi cele propuse pentru anul 2019, ce vor fi depuse la finanţare.  Oportunitatea pentru această nouă construcţie este de a deservi cetăţenilor la un ghișeu unic de taxe, impozite, registrul agricol şi registratură. În partea dreaptă, la parter, clădirea este prevăzută cu o sală pentru festivităţi, dotată corespunzător cu bucătărie, grup sanitar şi alte birouri pentru buna funcţionare”, a explicat primarul comunei Dărmănești, Dan Chidoveț.

În acest moment Primăria comunei Dărmăneşti funcţionează în fostul sediu al Societăţii de Construcţii Prestări Servicii, iar sediul primăriei figurează la grădiniţa din satul Mariţei care până în anul 1968 funcţiona ca primărie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.