Comuna Horodniceni, situată în partea de nord-vest a municipiului Fălticeni, număra peste 3.600 de locuitori, în cele 5 sate din care este alcătuită: Horodniceni, Botești, Brădățel, Mihăiești și Rotopănești. Oamenii de acolo, harnici și credincioși au în fruntea Primăriei un conducător pe măsură. Este vorba despre Neculai Florea, ales să conducă comuna încă din anul 2008, primar pentru care faptele sunt mai importante decât vorbele.

Așa se face că, de când se află la conducerea Primăriei Horodniceni, localitatea a cunoscut o dezvoltare continuă, de la an la an fiind vizibile abilitățile de lider ale primarului Florea. Acest mandat de patru ani a fost unul de succes pentru comunitatea din Horodniceni, la nivelul localității fiind derulate mai multe proiecte de investiții de o importanță deosebită pentru locuitori, care se ridică la aproximativ șase milioane de euro.

 

Infrastructura rutieră

 

La acest capitol, s-au făcut investiții majore, edilul Neculai Florea reușind să modernizeze mai mulți kilometri de drum. Astfel, din bugetul local au fost construiți 4,3 kilometri de drum, din care 3,3 kilometri în satul Brădățel și 1 kilometru în satul Horodniceni, investiția ridicându-se la 280 000 de lei.

Prin Compania Națională de Investiții, primarul Neculai Florea a atras fonduri de 2 milioane de euro, bani folosiți pentru asfaltarea a 7 kilometri de drum în satele Botești, Horodniceni, Rotopănești și Brădățel. Până acum au fost finalizați 3,7 kilometri, iar ceilalți 3,3 kilometri urmează să fie scoși la licitație imediat.

Un alt obiectiv de investiții foarte important pentru locuitorii comunei Horodniceni este podul de la intrarea în localitate dinspre Suceava, care a fost făcut pe fonduri guvernamentale, prin PNDL2, și a costat 350.000 de lei.

De asemenea, edilul Neculai Florea a făcut și două podețe importante care deservesc comunității.

O altă realizare foarte importantă a primarului de la Hordniceni este aceea că, la insistențele sale, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a asfaltat drumul care leagă localitatea pe care o conduce de municipiul Fălticeni.

Cea mai importantă realizare, pe care mi-o însușesc indirect, este legătura cu Fălticeniul pentru că la insistențele mele, președintele Consiliului Județean a asfaltat drumul care leagă comuna Horodniceni de municipiul Fălticeni. Asta consider că este cea mai mare realizare”, a declarat primarul Neculai Florea.

În ceea ce privește finalizarea lucrărilor de asfaltare, Neculai Florea a declarat că a depus deja un proiect privind asfaltarea ultimelor tronsoane de drum comunal, care însumează 6 kilometri, în satele Mihăiești, Rotopănești și Horodniceni. Aici trebuie precizat că prin acest proiect, toată comuna Horodniceni va fi asfaltată.

 

ABC-ul civilizației

 

ABC-ul civilizației este considerat a fi proiectul Apă și Canal, pe care Neculai Florea a decis să îl acceseze și să îl și implementeze în localitatea pe care o reprezintă. Astfel, după studii, drumuri la București și multe ședințe, edilul de la Horodniceni a dat ordinul de începere a lucrărilor de construire a rețelei de apă și canalizare, care va traversa toată comuna.

Acest proiect major este în valoare de 2,5 milioane de euro și este realizat prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de doi ani.

„Lucrările au fost demarate în luna martie, iar constructorul este unul serios și își face treaba bine. În ceea ce privește alimentarea cu apă și extinderea canalizării în satul Brădățel deal, acolo vom face un alt proiect, întrucât, când am depus proiectul mare nu se putea interveni pentru că strada era asfaltată recent pe fonduri europene”, a explicat primarul Neculai Florea.

Edilul Neculai Florea a modernizat rețelele de iluminat public, însă întrucât ledurile au și ele un termen de viață, a mai depus un proiect pe Fondul de Mediu, prin care va moderniza din nou rețeaua electrică, înlocuind 400 de lămpi led.

Pe de altă parte, prin Grupul de Acțiune Locală „Valea Șomuzului”, Primăria comunei Horodniceni a achiziționat un buldoexcavator, bine dotat, cu care să se poată interveni prompt în anumite situații. Valoarea acestuia fiind de 85 000 de euro.

 

Racordarea la gaz metan – un vis care devine realitate

 

În această toamnă Ministerul Fondurilor Europene va emite Ghidul Solicitantului pentru ca primăriile să poată accesa fonduri europene în vederea aducțiunii de gaz metan. Astfel, de la auzul acestei vești, primarul Nechulai Florea a trecut la treabă: a obținut avizul de principiu de la Distrigaz, a strâns 1200 de semnături de la cetățenii care urmează să se branșeze la rețeaua de gaz metan și a semnat contractul pentru Studiul de Fezabilitate, care este deja în execuție, urmând ca imediat ce apare Ghidul Solicitantului să depună proiectul. Dacă lucrurile vor merge bine, anul viitor vor fi demarate lucrările, iar comuna Horodniceni va fi racordată la gaz metan.

 

Educație

 

Educația este unul dintre cele mai importante capitole în care o Primărie trebuie să investească, întrucât elevii de astăzi vor fi viitorii medici, profesori, antreprenori și, de ce nu, șefi de stat sau miniștri de mâine. Primarul Neculai Florea pune mare preț pe educația copiilor, astfel încât toate unitățile școlare din localitate sunt la standarde europene, din punct de vedere al confortului și dotărilor.

„Problematica învăţământului, creșterea și educarea copiilor noștri, a tinerei generaţii, reprezintă o îndatorire fundamentală a întregii colectivităţi. Școala este instituţia de bază a societăţii”, a subliniat primarul Neculai Florea.

Pe parcursul celor trei mandate în fruntea Primăriei Horodniceni, Neculai Florea a investit sume importante în modernizarea unităților de învățământ. În mandatul 2016 – 2020 a modernizat două corpuri de la Școala Mihăiești, din fonduri proprii ale Primăriei și din fonduri guvernamentale, investițiile ridicându-se la 600.000 de lei. De asemenea, un alt obiectiv important care a fost realizat este cel privind modernizarea Corpului B al Școlii din Horodniceni, la care se adaugă o Sală de Sport, investiții realizate prin PNDL 2 care se ridică la 600.000 de lei.

Reabilitată și modernizată recent a fost și Școala Rotopănești, însă care, din lipsa elevilor, a fost închisă și transformată în Centru Multifuncțional. Acum, acolo funcționează Biblioteca comunală, un muzeu în care sunt expuse obiecte vestimentare și tradiționale ale oamenilor din localitate, un punct documentar, precum și o încăpere dedicată militarilor români întorși sau nu în viață de pe fronturi.

În altă ordine de idei, edilul Neculai Florea a depus la Compania Națională de Investiții un proiect privind extinderea și modernizarea Școlii Brădățel precum și pentru construirea unei săli de sport cu 90 de locuri.

De altfel, pe fonduri europene, prin AFIR, în satul Horodniceni se lucrează la construirea unei noi grădinițe, investiția ridicându-se la aproximativ 700 000 de lei.

Lucrările vor fi finalizate în luna noiembrie a acestui an, după care, lângă Grădință vom construi un teren de sport”, a adăugat edilul.

Cum educația și sportul merg mână-n mână, Neculai Florea are grijă ca toți elevii și adolescenții din localitate să aibă posibilitatea să facă mișcare în cadrul unor terenuri modernizate, fie cu gazon artificial, fie betonate.

Pe de altă parte, 200 de copii din comuna suceveană Horodniceni au primit tablete conectate la internet pentru a putea desfăşura cursurile online în perioada de pandemie.

Edilul Neculai Florea subliniind că gestul pe care Primăria l-a făcut în acest sens nu este nimic altceva decât o continuare a investițiilor din educație.

 

Sănătate

 

În ceea ce privește infrastructura în domeniul sănătății, primarul de la Horodniceni crează toate condițiile pentru ca atât medicul de familie, cât și pacienții care-i calcă pragul să să aibă parte de un mediu prietenos și la standarde europene. Astfel, în localitate se construiește un dispensar uman de 102,5 metri pătrați, construcție ce va fi finalizată și inaugurată în acest an.

Valoarea proiectului este de 3,7 milioane de lei, bani guvernamentali atrași prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2.

Aici își vor desfășura activitatea medicul de familie, precum și doi asistenți medicali. Este o investiție foarte importantă pentru cetățenii comunei, precum și pentru noi, cei din administrația publică locală”, a precizat Neculai Florea.

 

Cultură

 

Tot în acești patru ani de mandat, primarul de la Horodniceni a avut grijă ca niciun domeniu din subordinea unității administrativ teritoriale să nu aibă lipsuri. Astfel, s-a ocupat de reabilitarea, modernizarea și dotarea căminelor culturale din comună.

Căminul Cultural Horodniceni a fost modernizat și dotat printr-un proiect pe fonduri europene și a cărui valoare se ridică la un milion de lei.

De asemenea, edilul Neculai Florea a modernizat și Căminul Cultural din satul Rotopănești. Această investiție, care se ridică la 200 000 de lei, fiind făcută din fonduri proprii ale Primăriei.

Este foarte important că toate aceste investiții sunt folosite și de către administrația locală și de oameni. Organizăm diferite evenimente de care se bucură cetățenii”, a subliniat edilul.

În ceea ce privește lăcașele de cult din comuna Horodniceni, Neculai Florea a precizat că a sprijinit și sprijină în continuare Bisericile, întrucât, la fel ca toți oamenii din localitate, este credincios.

Pe de altă parte, Biserica a fost și este un pilon important în viaţa comunităţii, iar în această calitate a lor, bisericile pot fi partenerii indispensabili ai administraţiei publice locale.

 

Planuri de viitor

 

Neculai Florea este omul pentru care Primăria a devenit o a doua casă, iar cetățenii comunei sunt ca o a doua familie pentru care face proiecte, atrage fonduri substanțiale și are grijă de bunul mers al lucrurilor.

De altfel, edilul consideră că parteneriatul între administraţie şi cetăţeni este esenţial, iar pentru asta este necesară o comunicare eficientă.

Ne dorim în continuare un parteneriat cu cetăţenii bazat pe responsabilitate, respect şi determinare”, a subliniat primarul de la Horodniceni.

În ceea ce privește proiectele de viitor, Neculai Florea își propune ca în următorul mandat să asfalteze și ultimii kilometri de drum, astfel încât comuna pe care o conduce să fie toată asfaltată. De asemenea, un alt obiectiv important este acela de a moderniza drumul care leagă Horodniceniul de Suceava.

După ce vom finaliza proiectele de apă și canal și cel de aducțiune a gazului metan, vom face alei pietonale și vom moderniza peisagistica localității. De asemenea, vom moderniza și cele trei parcuri, dotându-le cu mobilier nou, pentru ca și cei mai mici cetățeni să aibă unde își petrece timpul liber”, a declarat Neculai Florea.

Tot în mandatul viitor, edilul își propune să includă obiectivele turistice din localitate în circuitul turistic al județului Suceava, astfel încât turiștii să viziteze și Mănăstirea Brădățel, lăcaș de cult din secolul trecut, dar și Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Horodniceni, care a fost construită în anii 1538-1539 de către vistiernicul Mateiaș. Trebuie precizat că ansamblul bisericii „Pogorârea Sf. Duh” din Horodniceni a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004, având codul de clasificare SV-II-a-A-05558.

De asemenea, un alt obiectiv turistic din comuna Horodniceni care merită vizitat și promovat este Biserica „Sfânta Treime” din Rotopănești, care a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015, având codul de clasificare cod LMI SV-II-m-B-05633. Aici trebuie spus că în curtea lăcașului de cult se află Statuia „Moldova plânge”. Potrivit primarului Neculai Florea, după construirea bisericii, în anul 1856, Nicolae Istrati a dispus amplasarea în curtea lăcașului de cult a unei statui care să simbolizeze statul Moldova. Statuia este denumită „Moldova plânge” și astăzi este monument istoric.

De asemenea, turiștii ar trebui să viziteze și salba de iazuri aflată pe teritoriul localității, dar și Casa Nicolae Istrati din satul Rotopănești, care datează din sec. XIX.

Cu venituri proprii de 700 000 de lei pe an, Primăria comunei Horodniceni a reușit să investească, în acest mandat al edilului Neculai Florea, aproximativ 6 milioane de euro, o sumă considerabilă în raport cu încasările unității administrativ teritoriale dintr-un an.

Banii investiți, fie au fost atrași de la Uniunea Europeană, fie de la Guvernul României, prin PNDL, fie au fost venituri proprii ale Primăriei Horodniceni.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.