Situată pe malul Bistriței Aurii, comuna Iacobeni din Țara Dornelor este poate una dintre cele mai pitorești localități din Bucovina.
Fostă localitate minieră, comuna situată la o altitudine de 850 de metri este străjuită de munții Suhard și Giumalău.
Din 2016, Viorel Maxim este primarul acestei localități care este traversată de drumul european E 58.
După o perioadă de doi ani de pandemie, care a dus la încetinirea proiectelor în localitate, anul 2022 a fost unul rodnic pentru administrația locală din Iacobeni.
Astfel, cu bani din bugetul propriu al comunei a fost reabilitată rețeaua de apă în zona Minelor, proiect finalizat în luna decembrie. Tot la capitolul alimentare cu apă, a fost extinsă și rețeaua de apă în zona Ionascani, lucrările continuând pe parcursul anului viitor.
„Pentru că o parte importantă a comunei noastre este tranzitată de Drumul European 58 am decis, împreună cu echipa din Primărie, să reabilităm trotuarele din centrul comunei, proiectul fiind finalizat anul acesta. Tot din buget propriu a fost construită, lângă stadionul din comună, o clădire de vestiare pentru ca tinerii din Iacobeni care practică diverse sporturi, dar în special fotbal, să aibă unde să se schimbe”, a declarat Viorel Maxim, primarul comunei Iacobeni.
Fiindcă foarte puține localități din județ se pot dezvolta doar din buget propriu, edilul din Iacobeni a lucrat constant la diverse proiecte de dezvoltare și modernizare a comunei pentru care a obținut finanțare guvernamentală și europeană.
Un astfel de proiect este cel privind construirea grădiniței din comună. Această investiție a fost dată în folosință la începutul anului școlar 2022 – 2023 și a fost finanțată prin Programul Operațional Regional (POR).
Tot prin POR se derulează și programul de intabulare gratuită, care are termen de finalizare sfârșitul anului 2023.
Pentru a obține fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență Primăriile Iacobeni și Ciocănești și-au unit forțele și au decis să achiziționeze câte un autovehicul nepoluant pentru transportul public între cele două localități. Trebuie precizat faptul că proiectul se află în procedură de achiziție prin licitație publică.
Un alt proiect necesar pentru localitate constă în digitalizarea Primăriei Iacobeni. Proiectul a fost aprobat și urmează să fie semnat contractul. Prin acest proiect se dorește ca administrația publică să deservească mai eficient cetățeanul, astfel că oricine are de plătit taxe și impozite să poată să o facă la un click distanță.
„Tot cu bani european vrem să renovăm energetic garsonierele din localitate. Proiectul este finanțat și aprobat prin PNRR și, în cel mai scurt timp, va fi semnat și contractul”, a spus Viorel Maxim.
Prin Grupul de Acțiune Locală „Bazinul Dornelor” se urmărește achiziția unui utilaj multifuncțional în vederea întreținerii domeniului public al comunei. Proiectul beneficiază de o finanțare de 130.000 de euro.
Cu ajutorul fondurilor guvernamentale s-a realizat reabilitarea modernizarea, dotarea și extinderea Așezământului Cultural „Clubul Fermierilor” din Mestecăniș, proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții (CNI). Clădirea a fost finalizată în octombrie 2022 și urmează ca în luna ianuarie a anului 2023 să fie predată către Primăria Iacobeni.
Tot prin CNI a fost depus un proiect care prevede dotarea și modernizarea dispensarului medical uman din Iacobeni. În acest moment proiectul se află în procedură de licitație, urmând ca după finalizarea acesteia să fie demarate lucrările atât de necesare.
Cu bani guvernamentali, obținuți prin Administrația Fondului pentru Mediu, se are în vedere modernizarea iluminatului public din comună.
„Punem accentul în continuare pe modernizarea și reabilitarea drumurilor din comună. De aceea am depus prin PNI <Anghel Saligny> un proiect în valoare de 10.000.000 lei, care prevede modernizarea unor drumuri de interes local în lungime de 3,7 km, acesta fiind deja aprobat. Sperăm să semnăm contractul cât mai repede pentru a putea demara procedura de licitație”, a conchis primarul comunei Iacobeni, Viorel Maxim.
Lasa un raspuns