Comuna Cacica se dezvoltă, iar dovadă sunt multele proiecte cu fonduri guvernamentale sau europene în implementare, dar și noua viziune a primarului Dinu Radu Ciuc, care și-a propus să readucă localitatea la gloria de altădată, când „Perla Bucovinei” era apreciată și vizitată de mii de turiști.

Din planurile edilului nu lipsesc nici modernizarea infrastructurii din toate domeniile și nici proiectele culturale sau de agrement, ce vor conduce la creșterea calității vieții cetățenilor.

În ceea ce privește utilitățile publice, în prezent, în comuna Cacica se derulează un proiect în valoare de 37,5 milioane de lei, ce presupune extinderea rețelelor de apă și canalizare în satele Cacica și Pârteștii de Sus. Potrivit edilului, asta înseamnă că vor fi racordate la utilități 800 de gospodării.

„După finalizarea lucrărilor, vom avea apă și canal în aproximativ 90% din gospodăriile din cele două sate. În paralel, căutăm surse de finanțare pentru extinderea rețelelor și în satele Solonețul Nou și Runcu, unde există deja studii topografice și hidrogeologice”, a spus primarul comunei Cacica, Dinu Radu Ciuc.

Un alt pas important în modernizarea comunei îl reprezintă introducerea rețelei de gaze naturale. Potrivit edilului, contractul de execuție a fost deja semnat, având o valoare de 121.380.528,86 lei.

„Conducta va porni din Grănicești, va trece prin Cajvana, apoi spre Comănești, Botoșana, Pârteștii de Jos și Cacica. În Cacica vor fi branșate la rețeaua de gaz aproximativ 1.500 de gospodării. Vestea bună este că într-un timp foarte scurt vom da ordinul de începere a lucrărilor”, a subliniat edilul.

 

„Perla Bucovinei”, mai aproape de gloria de altădată

 

Comun Cacica beneficiază de un proiect modern de infrastructură rutieră cu accent pe turism durabil. Se construiește o pistă de biciclete finanțată prin PNRR, cu o valoare de 3.404.474,51 lei, care va lega Gura Humorului de zona Minei Cacica, extinzându-se până în livada salinei. Traseul va fi asfaltat și va contribui la dezvoltarea turismului activ.

Totodată, pe buget local, se realizează o alee pietonală de-a lungul Drumului Național 2, cu o valoare de 1.427.401 lei, amenajată cu pavele.

Un proiect strategic al primarului Dinu Radu Ciuc vizează dezvoltarea unei baze de tratament balneoclimateric. Potrivit edilului, acesta va fi realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava. Astfel, în proximitatea minei Cacica, pe un teren de 10 hectare deținut de Primărie, se va amenaja o bază de tratament care va valorifica resursele de apă sărată din zonă. Au fost deja alocate fonduri pentru întocmirea PUZ-ului, urmând, după îndeplinirea tuturor etapelor legale, semnarea contractului. Proiectul are ca obiectiv relansarea economică și turistică a regiunii.

 

Viața culturală: ansamblul „Pădurețul” și festivaluri de vară

 

În ceea ce privește sectorul cultural, Primăria Cacica sprijină activitatea ansamblului artistic „Pădurețul”, care participă constant la festivaluri și evenimente.

De altfel, în perioada 11-13 iulie, se va desfășura cea de-a treia ediție a „Motorfest”, ce va aduce în zonă formațiile Zdob și Zdub și Phoenix. Evenimentul va avea loc la Ștrandul cu apă sărată din Cacica.

„Ne-am propus să ne axăm pe două direcții principale, respectiv dezvoltarea infrastructurii și dezvoltarea economică și turistică, în special prin valorificarea potențialului balneoclimateric al zonei. Sunt multe etape de parcurs, însă scopul nostru este să facem din comuna Cacica o localitate atractivă, în așa fel încât și cei plecați peste hotare să poată reveni acasă”, a conchis primarul comunei Cacica, Dinu Radu Ciuc.

Prin aceste proiecte, administrația locală își reafirmă angajamentul pentru modernizarea comunei și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.