Patru personalități marcante din comuna suceveană Vama au primit cel mai înalt titlu pe care administrația publică locală îl poate conferi: cel de Cetățean de Onoare. Evenimentul s-a desfășurat marți, 15 noiembrie, în cadrul ședinței solemne a Consiliului Local Vama și s-a bucurat de prezența consilierilor locali ai comunei, dar și a apropiaților celor distinși cu aceste onorante

Noii cetățeni de onoare ai localității din Inima Bucovinei sunt chirurgul plastician Dana Mihaela Jianu, fondatoarea Muzeului Oului Vama – Bucovina, Letiția Orșivschi Heiser, prof. Tudor Toma – medic pneumolog în Marea Britanie, și prof. ing. Liviu Giosan.

„Este o mare șansă și un privilegiu pentru mine ca, în acest cadru festiv, să pot înmâna aceste titluri. Acești oameni duc mai departe cu cinste numele comunei noastre, iar acest lucru nu-i puțin. Până acum am acordat încă 12 titluri de cetățean de onoare și vom continua acest demers pentru că avem multe persoane care s-au implicat comunitate și, prin urmare, merită să le fie recunoscută strădania”, a spus primarul comunei Vamă, Nicolai Baltag.

Dr. Tudor Toma și prof. Letiția Orșivschi Heiser au fost prezenți personal la eveniment, iar dr. Mihaela Jianu și dr. ing. Liviu Giosan, din motive obiective, nu au putut fi în sală, aceștia fiind reprezentați de cei dragi de acasă. Trebuie spus că, după primirea acestui titlu, dr. Tudor Toma a și semnat în Cartea de Onoare a comunei Vama.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa primarului Nicolai Baltag și a viceprimarului Tiberius Constantin Lucuțar.

 

 

Cine sunt cei patru Cetățeni de Onoare ai comunei Vama?

 

Dr. Mihaela Jianu este doctor în Științe Medicale, inventatoare și inovatoare în Chirurgia Estetică și Plastică Regenerativă. Dr. Dana Mihaela Jianu și Dr. Ștefan Adrian Jianu au fondat în 1994 Clinica medicală ProEstetica. De la înființare și până acum, la ProEstetica s-au realizat multe premiere medicale românești: primul implant mamar siliconic, primul tratament cu laser endovenos pentru varice, primele operații de hernie fără internare, primele injectări de toxină botulinică pentru riduri și cu acid hialuronic, primele reconstrucții mamare cu țesut adipos, primele augmentări mamare prin areolă (transareolar), primele scleroterapii ecoghidate, dar și primele proceduri de regenerare tisulară simultană AdipoLASER PRP ReJuvenation (tehnică originală Dr. Dana Mihaela Jianu).

 

 

Dr. Tudor Toma este medic pneumolog, membru al Colegiului Regal al Medicilor din Marea Britanie, inițiator de noi tratamente pentru pacienții cu enfizem. Dr. Toma a absolvit Facultatea de Medicină din Iași, România, în 1993. După absolvire, s-a pregătit în medicină respiratorie și a lucrat ca asistent universitar la Catedra de torace a Universității din Iași. În 2000 a plecat la Londra și a lucrat la Spitalul Royal Brompton, Imperial College, Universitatea din Londra, unde și-a finalizat teza de doctorat (PhD) în bronhoscopie intervențională. În teza sa a descris pentru prima dată în lume un tratament endoscopic minim invaziv pentru pacienţii cu emfizem: reducerea endoscopică a volumului pulmonar. Din 2007, dr. Toma lucrează la Londra ca medic consultant respirator, având un interes deosebit în problemele respiratorii, în special în legătură cu bolile căilor respiratorii și diagnosticarea prin bronhoscopie și ultrasonografie la punctul de îngrijire. Tot de atunci acesta este Consultant Respiratory Physician (echivalent cu medic primar) la University Hospital Lewisham, Londra, şi are o activitate de educaţie medicală pentru studenţii de la Guy’s, King’s and St. Thomas’ School of Medicine din Londra, dar şi pentru studenţii din România, în calitate de Profesor Asociat al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iași.

Dr. Toma conferenţiază frecvent la întâlniri internaţionale pe tema tratamentelor endoscopice pentru emfizem. Ca alte activităţi, este interesat de studii de cercetare în educația medicală și de legătura dintre pictură și interpretarea imaginilor în medicină.

Letiția Orșivschi Heiser este profesor de artă textilă și decorativă, fondator și manager al Muzeului Oului Vama – Bucovina. Muzeul Oului din Vamă este cel mai mare muzeu de acest gen din România, fiind unic prin modul de organizare şi prin valoarea exponatelor. Muzeul, întins pe o suprafață de 800 metrii pătrați reuneşte peste 15.000 de ouă, atât din Bucovina, cât şi ouă din 82 de țări. Ouăle din muzeu sunt aranjate în peste 100 de vitrine distribuite în 10 încăperi, muzeul fiind structurat pe mai multe secţiuni: ouă bucovinene (unele cu o vechime între 50 şi 100 ani), ouă din alte zone ale României, colecţia internaţională ( ouă tradiţionale din 82 de ţări ale lumii), creaţii ale artiştilor de diferite naţionalităţi aranjate pe teme (ouă cu motive religioase, florale, abstracte, ouă perforate, ouă cu aplicaţii etc.), creaţiile artistei Letiţia Orşivschi, ouă diverse ( ouă din porţelan, ceramică, sticlă, lemn, piatră). În cadrul muzeului, puteţi admira un ou de emu din Australia, realizat în tehnica zgârierii de un aborigen, cu o vechime de peste 120 de ani, un ou eclozat de crocodil, provenit de pe valea Nilului, pictat de un nubian cu motive zoomorfe, un ou de struţ transformat într-o capelă, care are pardoseală, tavanul şi vitraliile pictate manual.

Dr. ing. Liviu Giosan este licențiat în Geologie, doctor în Oceanografie al Universității de Stat din New York – Stony Brook și cercetător la Woods Hole Oceanographic Institution din Statele Unite ale Americii.

Printre studiile și cercetările sale se numără interacțiunile om climat peisaj. Aceste studii vizează rolul fenomenelor naturale în dezvoltarea/colapsul civilizațiilor și rolul societăților umane în modificarea mediului Pământului pe baza reconstrucțiilor din depozitele marine/continentale. Morfodinamică și sedimentare: râuri, delte și margini continentale dominate de aprovizionare. Paleoceanografie/Paleoclimatologie: Surse, transport, transformări și semnificația climatică a sedimentelor clastice/biogenice/authigenice în medii marine, fluviale și alte medii acvatice.

Trebuie precizat că, în ședința Consiliului Local din luna octombrie, deliberativul a aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare al comunei Vamă în semn de recunoștință și respect celor patru vămeni.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.