În spiritul sărbătorilor pascale, corala mixtă „Ciprian Porumbescu” din Suceava alături de invitații săi, va susține pe 9 aprilie, în Duminica Floriilor, de la ora 17:00, un concert de muzică sacră și pricesne. Evenimentul va avea loc în incinta bisericii de lemn „Sfânta Ecaterina” din Suceava (ieșirea din oraș înspre Moara, pe partea dreaptă). 

Membrilor coralei li se vor alătura îndrăgiții interpreți populari Andreea Chisăliță și Valentin Bertea, care vor împărtăși din sensibilitatea cântului religios și vor interpreta cu suflet curat pricesne culese din tradiția bisericilor parohiale românești din vechime.

Sucevenii sunt invitați să își deschidă sufletul în preajma marelui praznic al Învierii Domnului și să aibă parte de 2 ore de mângâiere sufletească, în rugăciune și armonii de pace, departe de iureșul orașului și ritmul zgomos al vieții cotidiene. În mijlocul naturii, în mica biserică de margine de oraș cu praznicul Sfintei Mucenițe Ecaterina, credincioșii sunt invitați să înțeleagă postul dincolo de jertfă și nevoință, prin gingășie și frumusețea adusă de acordurile pricesnelor și cântărilor liturgice.

Cântările pascale vor sta și de această dată sub bagheta maestrului dirijor pr. prof. Lucian-Ionuț Tablan-Popescu. Repertoriul va introduce publicul în ambientul Sărbatorilor Pascale prin piese de factură religioasă și va aduce deopotrivă parfumul muzicii  prin pricesne culese, adaptate și atent păstrate în tezaurul muzical autohton prin influența bisericii în arta muzicală.

„Scopul acestui eveniment este de a duce mai departe meșteșugul muzicii liniare, care bucură ascultătorul și îl mișcă întreit, ca împletire de poezie, rugăciune și armonie muzicală. Ne dorim ca în preajma sărbătorii Învierii Domnului, să purtăm credincioșii într-un înalt zbor spiritual, care să îi pregătească de primirea veștii acestui mare praznic împărătesc,  prin cântări spre folosul atât al celui care cântă cât și al celui care ascultă”, transmit organizatorii evenimentului.

Priceasna (din slavonă prĕčĩstĩna – „preacurată”) este (în sens restrâns chinonic) un imn, cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi respectiv credincioşii se cuminecă (împărtăşesc) cu Sfintele Taine. Denumirea a devenit ulterior generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc. Pricesnele au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioara Maria şi a sfinţilor. Sunt cântate cu precădere în bisericile parohiale de către credincioşi, iar in ultimul timp, au devenit parte a repertoriului multor artişti populari consacraţi.

CCP

Informații suplimentare referitoare la eveniment și la activitatea Coralei „Ciprian Porumbescu” puteți obține la numărul de telefon +40 743 880 485, persoană de contact, manager Ionuț Vichentie Ilisoi.

Intrarea la eveniment este liberă.