Uniunea Europeană a lansat, în parteneriat cu Forumul European al Tineretului, un concurs de desene şi compuneri destinat tinerilor între 8 şi 24 de ani. Cei patru câştigători vor fi invitaţi la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru pace

Tinerii se vor alătura preşedinţilor Comitetului Regiunilor, Consiliului European, Comisiei Europene şi Parlamentului European, în cadrul delegaţiei oficiale a Uniunii Europene care va merge la Oslo să ridice premiul pentru pace de anul acesta.

Preşedintele Comitetului Regiunilor, Ramón Luis Valcárcel Siso a afirmat că „primirea Premiului Nobel pentru pace constituie o recunoaştere a impactului considerabil pe care proiectul european l-a exercitat asupra promovării păcii şi democraţiei, nu numai în Europa, ci în întreaga lume. Dacă dorim să mergem înainte pe aceeaşi cale, acordând păcii un loc central pe continent, atunci va trebui ca tinerii să fie implicaţi. Concursul nu numai că oferă tinerilor posibilitatea de a se alătura evenimentului, ci îi şi încurajează să participe la definirea viitorului UE.”

La lansarea concursului, preşedintele Van Rompuy, preşedintele Barroso şi preşedintele Schulz au afirmat că „Premiul Nobel pentru pace 2012 nu este doar o recunoaştere a realizărilor din trecut ale Uniunii Europene: acesta va influenţa şi viitorul. Datoria noastră permanentă este să inspirăm generaţia următoare de europeni. De aceea dorim ca tinerii din Europa, care moştenesc un continent al păcii şi care vor fi responsabili pentru viitorul Europei, să fie cu noi la Oslo.”

„Pacea, Europa, Viitorul: Ce înseamnă pentru tine pacea în Europa?” Această întrebare le este adresată tinerilor din UE şi din ţările în curs de aderare sau candidate, cu vârste cuprinse între 8 şi 24 de ani. Copiii între 8 şi 12 ani trebuie să îşi exprime ideile printr-un desen, iar tinerii între 13 şi 24 de ani, printr-un text scurt, de maximum 120 de caractere, în oricare dintre cele 23 de limbi oficiale ale UE.

Înscrierile la concurs se pot face până pe 25 noiembrie, ora 24:00 CET. Forumul European al Tineretului va face o preselecţie a celor mai bune 16 candidaturi pentru fiecare categorie de vârstă (8-12, 13-17 şi 18-24). Un juriu va selecţiona trei câştigători finali (câte unul din fiecare categorie de vârstă), care vor câştiga o călătorie la Oslo.

Cele 16 candidaturi, din categoriile 8-24, care au trecut de preselecţie vor fi, de asemenea, postate pe Facebook pentru a fi votate de public. Candidatul cu cele mai multe voturi va fi invitat la Oslo. El va fi invitat, de asemenea, la Strasbourg pentru un eveniment special legat de premiul Nobel, pe 12 decembrie, la fel ca şi următorii nouă candidaţi, în ordinea voturilor primite.

Numele câştigătorilor vor fi anunţate între 3 şi 7 decembrie. Câştigătorii vor participa la ceremonia oficială din 10 decembrie, precum şi la concertul din 11 decembrie, dedicat Premiului Nobel pentru pace.

Sursă: CoR

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.