În perioada iunie-august a.c., Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, în parteneriat cu Societatea Scriitorilor Bucovinei și Inspectoratul Școlar Județean Suceava, sub egida Consiliului Județean, a organizat concursul de creație literară „Serbarea Națională de la Putna – 150 (1871 – 2021)”. Proiectul a urmărit marcarea aniversării a 150 de ani de la „Serbarea de la Putna”, oferind elevilor din județul Suceava posibilitatea de a participa la un concurs pe această temă. Elevii înscriși în concurs au elaborat o compunere despre Serbarea de la Putna.

Juriul a fost format din Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, Elena Luca, profesor, și Isabel Vintilă, inspector Limba și literatura română, I.Ș.J. Suceava.

În urma jurizării s-au stabilit următorii laureați:

 

CLASAMENT- PREMII

Proiect Serbarea națională de la Putna – 150 (1871-2021) – concurs județean de creație literară

 

Clasele V-VIII

 

Nr. crt. Numele și prenumele elevului Unitatea școlară Premiu
1.         Rebenciuc Iustin Teodor Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava I
2.         Muntean Lucian Eusebiu Școala Gimnazială „Ioan Vicoveanu” Vicovu de Jos II
3.         Herdeș-Suceveanu Ioana Daria Școala Gimnazială „Mitropolit Iacob Putneanul” Putna III
4.         Acatrinei Maria Școala Gimnazială nr. 1 Bogdănești Mențiune
5.         Mălina Daria-Elena Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni Mențiune
6.         Bozăian Lorena Maria Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava Mențiune

 

Clasele IX-XII

 

Nr. crt. Numele și prenumele elevului Unitatea școlară Premiu
1.         Tabără Ana-Maria Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava I
2.         Creuco Francesca Colegiul Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc II
3.         Valah Maria Amalia Colegiul Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc III

Precizăm că profesorii coordonatori sunt, în ordinea premiilor, următorii: Oltea Prelucă (Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava), Anca-Dorina Carcea (Școala „Ioan Viconeanu” Vicovu de Jos), Mihaela Andreea Rotar (Școala „Mitropolit Iacob Putneanul” Putna), Mihaela Acatrinei (Școala Gimnazială nr. 1 Bogdănești), Larisa Camelia Zorilă (Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni). La secțiunea liceeni, profesorii coordonatori care au avut elevi premiați sunt: Adina Curic (Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava) și Maria Anca Niga (Colegiul Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc).

Festivitatea de premiere va fi anunțată pe pagina de Facebook a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, precum și în presă. Vor fi acordate premii în bani și cărți.

Cu ocazia organizării acestui concurs s-a reușit familiarizarea elevilor cu un moment important din istoria culturală a Bucovinei, conștientizarea și înțelegerea acestuia. Prin urmare, prin trasarea unor coordonate cu privire la cultura memoriei, se asigură continuitatea culturală a unei societăţi prin conservarea valorilor sale colective de la o generaţie la alta; astfel, generaţiile de mai târziu îți vor putea reconstitui propria identitate culturală. Trimiterile la trecut, pe de altă parte, asigură o conştiinţă istorică membrilor unei societăţi, prin crearea unui trecut comun.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.