Ministerul Sănătății schimbă procedura de promovare pe posturi, pentru toți medicii și asistentele, printr-o nouă metodologie “a meritocraţiei în angajarea personalului medical”.

Practic, niciun concurs nu va mai fi organizat în spitale, ci în centre regionale, de către Direcțiile de Sănătate Publică.

Conform ministrului Sănătății, Sorina Pintea, examenele şi concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de medic, asistenţi medicali, personal medical şi alt personal cu studii superioare se vor organiza o dată pe trimestru în opt centre regionale de concurs. Centrele responsabile de organizarea concursurilor pentru ocupare locurilor vacante din domeniul medical sunt mulate pe regiunile de dezvoltare.

Procedura va fi următoarea:

– În ultima lună a fiecărui trimestru, la o dată stabilită de DSP și publicată pe pagina instituției, fiecare spital/unitate sanitară va transmite lista cu posturile vacante de medici, asistenţi medicali, chimişti, biologi, farmacişti pe locuri de muncă, grade, trepte, specialităţi şi profile

– Centrul regional al fiecărei Direcții va publica listele cu posturile vacante

– Centrul regional va publica între 1.500 și 2.000 de subiecte posibile, teste grilă

– Cu o zi înainte de concurs, Comisia de concurs va trage la sorți 40 de subiecte din cele 1.500 – 2.000

– Proba interviu, ulterioară probei scrise, va fi înregistrată video-audio.

Reprezentanții ministerului susțin că procedura de ocupare a posturilor vacante va fi, astfel, mult mai transparentă, deoarece au existat, de-a lungul anilor, numeroase suspiciuni de acte de corupție la angajarea în spitale.

Metodologia nouă nu va schimba legislația existentă, ci doar normele de aplicare ale unor ordine ale ministrului Sănătății, astfel că după perioada de dezbatere publică, proiectul care cuprinde Metodologia meritocrației va fi adoptat de minister și publicat în Monitorul Oficial.

 

 

 

 

Sursa: www.legestart.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.