Când pandemia de coronavirus s-a instalat în județul Suceava, Spitalul Județean s-a confruntat cu o criză nemaiîntâlnită până atunci: cadrele medicale „au picat rând pe rând”, iar unitatea spitalicească nu a mai putut trata pacienții ce sufereau de diferite boli, ci doar pe cei infectați cu coronavirus. Așa s-a ajuns la nevoia de a angaja oameni noi fără concurs. Nimic ieșit din comun până aici. S-a făcut o selecție a dosarelor, iar candidații înscriși au fost angajați cu contract determinat de muncă pe baza mediei de absolvire a cursurilor postliceale de asistenți medicali.

Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Suceava, medicul cardiolog Alexandru Calancea, așa au ajuns peste 100 de oameni să fie angajați pe perioadă determinată. După ce a fost depășită perioada critică, o parte dintre aceste persoane au luat parte la concursurile de ocupare a funcțiilor pe perioadă nedeterminată, 70 dintre ele optând să participe la examenul de ocupare a funcțiilor pe care au fost încadrate ce a fost organizat în a doua jumătate a lunii mai.

Aici apare surpriza neplăcută: doar 12 din cei 70 de participanți la concurs au reușit să dovedească că au cunoștințele necesare pentru a continua să profeseze în Spitalul Județean, restul nereușind să obțină minimum nota 6.

„În luna iunie se încheie contractele de muncă pentru persoanele angajate în pandemie, iar posturile celor care nu au reușit să promoveze examenul intern vor fi scoase la concurs, pentru că este în continuare nevoie de personal. Sunt dezamăgit de rezultatele obținute de asistenții medicali la acest examen, însă, cât voi fi la conducerea acestui spital, îmi doresc profesionalism și empatie de la cei care lucrează aici”, a declarat managerul Spitalului Județean Suceava, medicul Alexandru Calancea.

De cealaltă parte, directorul de Îngrijiri Medicale al SJU, asistenta medicală Oana Stanciu, a spus că această situație este una pe care conducerea unității medicale nu și-a dorit-o însă cu care, din păcate, se confruntă, subliniind că rata foarte scăzută de promovabilitate este cauzată de indiferența și neseriozitatea cu care cei vizați au tratat examenul.

Cel mai probabil, asistenții medicali au crezut că vor rămâne să lucreze în spital indiferent de situație, lucru care i-a costat locul de muncă.

„Noi nu avem o meserie care se poate fura, cum sunt cele bazate pe lucrul manual, ci una care trebuie învățată. Aici mă refer și la partea teoretică și la cea practică. Sunt dezamăgită de aceste rezultate, însă nu putem lucra cu oameni care nu au o bază teoretică minimă pe care să o folosească pentru a putea rezolva diferite situații ce pot apărea. Bibliografia de examen le-a fost pusă la dispoziție în urmă cu o lună, iar fiecare candidat trebuia să învețe doar capitolele specifice secției pe care își desfășurau activitatea, chiar dacă la bază erau asistenți generaliști, iar asta este cu atât mai dezamăgitor”, a spus directorul de Îngrijiri Medicale al SJU Suceava, asistenta medicală Oana Stanciu.

Conducerea Spitalului Județean Suceava efectuează în prezent care este situația necesarului de personal de pe fiecare secție, urmând ca în viitorul apropiat mai multe posturi de asistenți medicali, infirmieri și brancardieri să fie scoase la concurs.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.