Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în colaborare cu Asociația Științifică de Drept și Administrație Publică (ASDAP) și Asociația Europeană a Studenților de Drept (ELSA) Suceava, organizează, în data de 21 aprilie 2015, Conferința internațională „Jurisdicția constituțională”, sub înaltul patronaj al Curții Constituționale a României. Evenimentul se va derula în contextul desfășurării la Suceava a trilateralei Curților Constituționale din Lituania, Republica Moldova și România.

Lucrările conferinței vor începe la ora 10, în Auditoriumul Joseph Schmidt, cu mesajul de bun venit adresat participanților de prof. univ. dr. ing. Valentin POPA, Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, și cu mesajul de deschidere a conferinței prezentat de domnul Augustin ZEGREAN, Președintele Curții Constituționale a României.
În cadrul ședinței plenare, vor lua cuvântul prof. univ. dr. Dainius ŽALIMAS, Președintele Curții Constituționale a Republicii Lituania, care va prezenta comunicarea O analiză a cauzelor examinate de Curtea Constituțională a Republicii Lituania in perioada 1 ianuarie 2014 – 1 aprilie 2015; Dr. Alexandru TĂNASE, Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, va supune atenției participanților aspecte legate de Jurisdicția Curții Constituționale a Republicii Moldova: prezentare generală, hotărâri importante și provocări recente; prof. univ. dr. Mircea Ștefan MINEA, Judecător al Curții Constituționale a României, va prezenta lucrarea Confruntarea noilor coduri cu dispozițiile și principiile legii fundamentale, reflectată in jurisprudența Curții Constituționale a României; prof. univ. dr. ing. Valentin POPA, Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, va discuta despre Guvernanța universitară între autonomie instituțională și autonomie academică; Doamna Elvyra BALTUTYTĖ, Judecător al Curții Constituționale a Lituaniei, va aduce în atenția audienței chestiunile privitoare la Jurisdicția Curții Constituționale a Republicii Lituania: misiune si competențe; Domnul Daniel Marius MORAR, Judecător al Curții Constituționale a României, va vorbi despre Protecția vieții private și a secretului corespondenței în jurisprudența recentă a Curții Constituționale a României, în timp ce lector univ. dr. Lucian STĂNESCU, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, va prezenta „Interpretarea istorică în jurisprudența Curții Constituționale a României și problema documentului fondator al constituționalismului românesc”.
Conferința, la care vor participa responsabilii din Suceava și județele vecine ai celei de-a „treia puteri” în stat, cadre didactice și studenți, se va încheia cu dezbateri și concluzii pe marginea subiectelor discutate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.