Duminică 21 aprilie, în localitatea Brodina, unul dintre cele mai vechi centre de încondeiere a ouălor, s-a desfășurat conferința cu tema „Încondeierea ouălor între simboluri şi arhetipuri”, organizată de unul dintre puținii meșteri populari autentici în încondeierea ouălor.
În cadrul conferinţei invitaţii speciali, mari iubitori de artă, lector dr Călin Bârleanu, pr. Constantin Oprea de la parohia Straja II şi meșterul popular Elena Torac, au prezentat fiecare din perspectiva proprie semnificația acestui laborios (minuţios) tip de artă a cărei culmi este atinsă prin tehnică, materialele, simbolismul motivelor şi perfecţiunea realizării.
Evenimentul a debutat cu interpretarea unei pricesne de către Maria Tivdă, o femeie cu un glas ce-ţi atinge inima. Părintele Constantin Oprea, a amintit în cuvântul său importanța sărbătorii în care ne-am aflat şi totodată a săptămânii Mari, premergătoare sărbătorilor Pascale.
O deosebită atenție a fost atrasă de ouăle „încondeiate”, „împistrite” sau „muncite” din colecţia meşterului Elena Torac, iniţiatorul şi gazda evenimentului, într-o mărturie a datinilor, credinţelor şi obiceiurilor pascale, de o deosebită valoare a culturii spirituale populare, care definesc particularităţile etnice ale poporului nostru. Simbolul Oului reprezintă mai mult decât ar putea reda orice limbaj și mai mult decât ne poate istorisi rațiunea. Cu bine știuta sa formă rotund-ovală care inspiră, în același timp, liniște și mister, oul nu avea cum să fie trecut cu vederea de oameni – și aceasta încă din cele mai vechi timpuri.
Evenimentul a fost organizat de către compartimentul de cultură din cadrul Primăriei Comunei Brodina, prin Paul Torac.
Lasa un raspuns