În perioada 07 – 10 iulie, la Câmpulung Moldovenesc, Asociația de Psihiatrie Socială din România a organizat a VI-a manifestare științifică a organizației, Conferința cu tema Psihiatrie, Legislație și Reabilitare Psihosocială. Cu această ocazie, pe parcursul a trei zile, profesioniști în domeniul sănătății mintale din țară (Timișoara, Iași, București, Alba, Cluj, Brașov, Bistrița, Argeș, Tulcea, Vâlcea, Bihor, Buzău ș.a.) și străinătate (Germania, Republica Moldova, SUA) (psihiatri, psihologi, asistenți sociali, medici legiști) și din alte domenii medicale și nonmedicale (medici de familie, alte specialități, reprezentanți ai societății civile, beneficiari ai serviciilor de sănătate mintală, reprezentanți ai domeniului juridic) au participat și susținut lucrări cu teme specifice conferinței.

În acest fel, Asociaţia de Psihiatrie Socială din România continuă să promoveze susţinerea asistenţei psihiatrice comunitare a persoanelor cu probleme de sănătate mintală, sprijinind și încurajând incluziunea socială a acestora.

De aproximativ 10 ani în România a început reforma în domeniul sănătății mintale, dar din păcate, conform unui raport al prestigioasei publicații The Economist, România se situează în prezent pe locul 29 din 30 de țări intervievate, în ceea ce privește dezvoltarea psihiatriei comunitare.

Referitor la legislația din domeniul sănătății mintale, România se situează pe locul 16 din 30, ceea ce înseamnă că România beneficiază de legislație în domeniul sănătății mintale, dar aceasta nu este pusă în practică în totalitate de instituțiile abilitate.

Participanții la conferință au dovedit interes și devotament pentru problemele psihiatriei comunitare, argumentând științific necesitatea implicării directe în cunoașterea, respectarea și îmbunătățirea legislației în domeniul sănătății mintale, precum și continuarea procesului de armonizare cu legislația europeană.

De asemenea s-a subliniat că în ultima perioadă, presa generalizează cazuri izolate de malpraxis medical, din păcate existente încă pretutindeni în lume, îngreunând pentru profesioniștii și persoanele cu probleme de sănătate mintală, eforturile depuse pentru realizarea reabilitării psihosociale (incluziune socială, familială, profesională) și nu în ultimul rând pentru combaterea stigmei.

Această situație impune o mai bună transparență a activității asociațiilor profesionale, o mai bună comunicare cu mass media, astfel încât deficiențele unui sistem să nu fie considerate ca aparținând exclusiv profesionistului în domeniul sănătății mintale.

Discuțiile au generat noi teme posibile pentru viitor, accentuându-se importanța colaborării inter și transdisciplinare în rezolvarea problemelor complexe legate de o reală reabilitarea psihosocială.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.