După prezentarea proiectului de vicepreședintele CJ, Alexandru Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Biosilva, Florin Grădinariu, a cerut amânarea luarării unei decizii.
„Având în vedere că printr-o decizie judecătorească Curtea de Apel Cluj a anulat hotărârea de Consiliu Local Pojorîta prin care se alocă acel teren pentru construcția respectivei gropi de gunoi, v-aș propune să amânați acest punct de pe ordinea de zi și să invitați cetățenii la o dezbatere publică serioasă și reală”, a afirmat Florin Grădinariu, președintele Asociaţiei Biosilva.
Grădinariu a spus că au fost efectuate sondaje de opinie din care rezultă că locuitorii nu doresc acest depozit.
În replică, vicepreședintele CJ Suceava, Alexandru Rădulescu , a precizat că, în ceea ce priveşte depozitul ecologic de deşeuri, au fost făcute toate consultările necesare şi că s-a respectat întreaga procedură europeană.
„Acest proiect a fost supus dezbaterii publice de către Consiliul Județean Suceava în repetate rânduri și țin să precizez că în perioada 2008-2012 acestea au fost de amploare, iar fără aceste dezbateri nu era admis de Comisia Europeană. Mai mult, toate standardele de mediu au fost respectate. Am construit două depozite ecologice pentru deșeuri şi acestea îndeplinesc toate standardele de mediu”, a spus Rădulescu.
Vicepreședintele Rădulescu a spus că, în prezent fostele gropi de gunoi din judeţ au fost închise, iar acum deşeurile sunt colectate pe platforme temporare şi urmează să fie transferate în cele două depozite ecologice.
„În cazul în care acest proiect eşuează, problema deșeurilor pentru locuitorii judeţului Suceava va fi foarte gravă. Gânditi-vă ca din fața casei, blocului să nu se colecteze deșeurile”, a afirmat vicepreşedintele CJ Suceava.
Prin această decizie a Consiliului Județean s-ar permite finalizarea, la termen, a proiectului a cărui valoare este de 6,5 milioane de euro.
Rădulescu a explicat că, prin hotărârea Curţii de Apel Cluj s-a dispus anularea unei HCL a comunei Pojorîta prin care se dădea în administrare CJ Suceava o suprafaţă de 9 hectare de teren pentru construcţia depozitului ecologic Pojorîta în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Suceava.
„Având în vedere că în cadrul acestui proiect este prevăzută construcţia a două depozite ecologice judeţene care respectă cele mai înalte norme şi standarde de mediu, unul fiind depozitul de la Pojorîta, al cărui amplasament se identifică cu terenul ce face obiectul hotărârii judecătoreşti indicate anterior, este periclitată atingerea tuturor obiectivelor şi ţintelor judeţene privind gestionarea deşeurilor impuse de legislaţia comunitară”, a menţionat vicepreşedintele CJ Suceava.
Totodată, el menţionează că aceste două depozite ecologice sunt cuprinse în Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor aprobat prin HG 1470/2004, iar stadiul fizic de realizare a lucrărilor la depozitul din Pojorîta era la 31 decembrie 2015 de 95,7%. Rădulescu a mai spus că în 25 februarie, reprezentanţi ai CJ Suceava şi comunei Pojorîta au convenit să întreprindă toate diligenţele în vederea finalizării şi punerii în funcţiune a investiţiei de la Pojorîta, fiind deja promovate căile de atac extraordinare.
Secretarul judeţului Suceava, Petru Tănasă, i-a informat pe cei prezenți că s-au promovat căi extraordinare de atac şi că s-a cerut şi strămutarea procesului de la Cluj Napoca şi a explicat că instanţa a reţinut în decizia sa că nu s-a făcut o consultare a populaţiei privind respectiva hotărâre a CL Pojorîta.
„Din punctul meu de vedere, consider că trebuiau consultați locuitorii cu privire la proiect și nu cu privire la proiectul de hotărâre, care este un act administrativ. S-a făcut o consultare publică în anul 2009, când s-a dezbătut autorizația de mediu”, a afirmat Petru Tănasă.
Tănasă a mai declarat că o contestaţie în anulare poate dura un an sau doi, iar proiectul trebuie încheiat până în 30 iunie 2016, motiv pentru care s-a cerut CL Pojorîta să transfere terenul în proprietatea CJ Suceava. Secretarul județului a mai explicat că soluția administrativă propusă de Consiliul Județean este motivată de faptul că, în data de 7 martie a apărut Legea 18/2016 în care se completează Legea 213 și se dă posibilitatea UAT-urilor să treacă bunurile din domeniul public a unităților administrative teritoriale în domeniul public a județului și invers.
„Ca procedură, noi solicităm trecerea acelei suprafețe urmând ca, în urma dezbaterilor, Consiliul Local Pojorîta să adopte o hotărâre de trecere a suprafeței în administrația CJ Suceava. Acela va fi actul prin care CJ va primi terenul în proprietate”, a conchis Petru Tănase.
În urmă cu doi ani, un grup de locuitori din Pojorîta şi Iacobeni au atacat în instanţă hotărârea Consiliului Local Pojorîta de construire a gropii de gunoi și au avut câștig de cauză.
Acum Consiliul Județean susține că întreruperea investițiilor, care au ajuns la 95%, ar cauza mari deservicii zonei de munte a județului, în plus administrația județeană trebuind să suporte contribuția europeană a proiectului.
Lasa un raspuns