Consilierii locali suceveni au aprobat aprobat luni, 30 decembrie, în cadrul unei ședințe extraordinare, creșterea cu 15% a prețului pentru transportul și distribuția energiei termice, începând cu data de 1 ianuarie.

Astfel, costul total al energiei termice furnizate în sistemul centralizat va fi de 480,18 lei cu TVA, dar populația va plăti tot 240 de lei/gigacalorie, ca și până acum. Diferența de preț va fi suportată din bugetul local

Potrivit primarului Ion Lungu a spus că majorarea a fost solicitată încă din iulie de operatorul de termoficare Thermonet, ca urmare a creșterii inflației și a prețului energiei electrice. Acesta a mai precizat că în cadrul discuțiilor purtate la Guvern a primit asigurări că firma Bioenergy, deținătoarea centralei pe biomasă, va primi din nou certificate verzi prin care statul sprijină companiile producătoare de energie din surse regenerabile. De asemenea, Sucevei îi vor fi alocate fonduri europene pentru noi investiții în rețelele de termoficare.

Proiectul a fost votat cu 12 voturi pentru și 5 împotrivă.

Încă dinaintea ședinței Consiliului Local Suceava, președintele Organizației Județene ALDE Suceava, Ovidiu Milici, a anunțat că votul consilierilor locali ALDE va fi negativ.

Consilierii locali ALDE Suceava, consideră această solicitare inacceptabilă și intolerabilă, deoarece această firmă nu și-a respectat obligațiile contractuale față de municipalitate investind foarte puțin sau deloc în rețeaua de transport și distribuție a energiei termice pierderile raportate chiar de ei fiind de 32,71%. Cu alte cuvinte, 32,71% din banii plătiți de suceveni pentru căldură se duc direct în pământ. Motivația că, prin mărirea subvenției, prețul local la energia termică facturată populației, va rămâne neschimbat, este una neîntemeiată deoarece banii acordați din subvenții provin tot din taxele și impozitele luate din buzunarul sucevenilor”, a transmis Ovidiu Milici.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.