Departamentul de presă al PSD Suceava a transmis un comunicat de presă prin intermediul căruia s-a precizat că joi, 8 decembrie,  printr-un  proiect de Hotărâre de Consiliu Județean s-a supus aprobării cesionarea unor contracte de delegare a gestiunii serviciului public de transport persoane prin curse regulate în județul Suceava, către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transport „Metropolitan Suceava”, la solicitarea acesteia. 

Astfel, potrivit PSD Suceava, prin Hotărârea Consiliului Judetean Suceava nr. 165/2020 s-a aprobat Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de transport judetean de persoane prin curse regulate, în județul Suceava, în baza prevederilor Legii 92 din 10 aprilie 2007 a serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale.

„Acest act normativ stabilește cadrul juridic și instituțional unitar, obiectivele, competențele, atribuțiile și instrumentele specifice necesare înființării, organizării, autorizării, gestionării, finanțării, exploatării, monitorizării și controlului funcționării serviciilor publice de transport în comune, orașe, municipii, județe, asociații de dezvoltare intercomunitară și alte forme de asociere între unitățile administrativ-teritoriale. Drept urmarea asta înseamnă că orice chestiune juridică legată  de aceste contracte se realizează conform acestei legi. Ori în ședința de ieri, conducerea Consiliului Județean Suceava a subliniat că hotărârea este legală pentru că se aplică prevederile Codului Civil referitoare la cesiune ceea ce, din punct de vedere juridic, este complet greşit. Dacă ar fi așa am putea cesiona părți din contracte către asociații de dezvoltare comunitară din orice județ al țării.

În aceasta speţă s-a sesizat consilierul judeţean PSD Cristian Macsim, care a demonstrat nelegalitatea hotărârii în cauză, arătând că în conformitatea cu actul normativ mai sus amintit sunt doar 3 motive pentru care se pot cesiona  contractele de delegare a gestiunii. Conform legii «contractele de delegare a gestiunii pot fi cesionate sau novate numai în cazul în care operatorul se divizează, fuzionează ori înființează o filială, în limitele/condițiile stabilite de Regulamentul (CE) nr. 1.370/2007 și de cele ale cadrului legislativ din domeniul achizițiilor publice și cu aprobarea autorităților deliberative ale autorităților administrației publice locale». Iar în acest caz, cele trei situaţii nu există, în consecinţă proiectul de Hotărâre aprobat ieri este complet nelegal.

Totodată, sublinem faptul că până în acest moment, CJ Suceava nu a reuşit să atribuie contractele de delegare a gestiunii serviciului de transport, deşi prin HCJ 255 din 28.10.2022 s-a aprobat documentația de atribuire a Contractelor de Delegare a gestiunii serviciului public de transport persoane prin curse regulate în județul Suceava, prin care s-au aprobat criteriile de calificare și selecție precum și criteriile de atribuire ale contractelor. Conform acestor criterii anul viitor, când  se va  organiza procedura de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii, transportatorii care au făcut eforturi și  si-au achiziționat autovehicule de transport persoane din anii 2020 si 2021, vor pierde 4 puncte la evaluarea aferentă.  

Cu toate acestea, până astăzi procedura de atribuire a contractelor nu a fost afișată pe SICAP  și nu există nicio posibilitate ca acestea să fie atribuite în acest an. Iar asta se întâmplă în condiţiile în care Regulamentul (CE) nr. 1.370/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători, stabilesc ca dată finală de atribuire 31.12.2022. 

Având în vedere cele menţionate mai sus, consilierul judeţean PSD Cristian Macsin a cerut public în ședință ca Prefectul Județului Suceava, în baza atribuțiilor prevăzute la art. 255 Cod Administrativ, să efectueze cu seriozitate controlul de legalitate a acestei HCJ şi să informeze plenul CJ”, a transmis Departamentul de Comunicare al PSD Suceava.

9 Responses

 1. mihai grigore

  : revisa floare albastra = blue : cosilier judetean a part in and unui partic politic _ legislatie tratate si constitute _ se aplica partea cea mai favorabila( adica nu atarnare ci neatarnare )= si esenta actelor de fondare a u.e.: se coordoneaza in rezolvarea problemei interesul( cai de urmarire al ) guvern ( prefectura )consiliul judetean primarii rezolvare conflict la ccr _ juristi pnl ridicati expresia ” prin noi insine”____ care perimetru { judetean }_ [ zona metropolitana suceava] _ iata democratie _ iata o demonstratie superba despre caderea gandirii totalitariste in romania libera ___ decided la o analiza pe texte cj poate referentia altee gramezi de legi pentru a argumenta hotararea dar nu are fi in excess ? _ trebuie sa nu cesionam la austrieci taierea codrilor din romania pe durata nelimitata ci prin concurs de un pana la trei ani de exemplu _ :

  Răspunde
 2. mihai grigore

  : acum ma uit si vad ca ploua _ de ce _ pentru ca trebuie sa fie ” o licitatie de concesionare deschisa cu primele 2 dimensiuni _ timp ( pe o durata determinata _ timp biologic _ max 2 ani USA congres elections si spatiul firme pentru programe exploatare si refacere codru in perimetrul (padure redea bosanci suceava romania unde sunt acum la o cafea cu gina puica) dar nu tot arcul carpatic la austrici pentru totdeauna cu excuderea cetatenilor romani la acess acolo si cu un singur diplomat( de bani _ pretulcoruptiei = ?! )nastase si iliescu :

  Răspunde
 3. mihai grigore

  :cati” ” particip as LA licitatie _ cine _ EU nu bani _not ? _ EU dau ban pe autobuz se tripleaza in interval de cateva luni si casting mai putin decat dus- intors _ spare KGB cu echipa de fotbal Chelsea dinspre Dubai in Bucovina under tot LA ei maninaca politia procratura si celelalte instititutii ma fugarest si de pe strada ? :

  Răspunde
 4. mihai grigore

  : deck nastase o scos dupa in model de ” joc ” din teoria jocului to at a economia si patrimonium de atunci _ austriecii au licitatat catre China tot arcul carpatic = totalitarian = fals :

  Răspunde
 5. mihai grigore

  :in acest rationament vedem la registrul comertului faliment firme : procente anuale de romania ” fara de pamantul de sub picioare ” _ vampiri _ cadastru si finalitate vanzare pe mimic tot exterior : not psd :

  Răspunde
 6. mihai grigore

  : in rezumat ____ in 30 de ani de economie post totalitarista vedem in reductio ca algoritmul iese la suprafata _____ loby pentru o anumita legs _ module de compunere a unei licitatii ” nu- I ASA ca in conditiile ung, ung, ung tu pui conditiile de licitatie dorite de mine( zicea in popa despre cerasela si unul de la cotitura inclusive cea de la ipotesti pe under trece autobuzul cu care trebuie sa ma duc acasa )…”____deci _ daca mergi cu autobuzul si asumat si to se asuma in statute _ pretul de biliet_ pana la putna din suceava dus – intors ii 12 lei la clasa ii din itcani __trenul trece pe linga firma edgger de langa pod dornesti – radauti care pod de Cale ferata start sa se darame____austriecii au dreptate __to at a ” economia circulanta ” din china ajunge ( munti intregi de gunoaie de plastic ) in europa ___ autria be face in fact in made serviciu in sensul can nu mai ies prin portul constanta toti codrii nostri , to ate like si in contrasens intra in U.E. to ate gunoaiele de plastic din China ! :

  Răspunde
 7. mihai grigore

  ___ e onest cinstit un pret bilet suceava bosanci de 2,5 lei si LA abonament 1 leu mai ales can am contribuit la reactor iii si iv cerna voda care plate incarca pile electrics si pentru autobuze in standard USA&UE ! ____asa sa be ajute dumnezeu _ 5h01’am 10 decembrie 2022 :

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.