Consiliul Judeţean Suceava a promovat la finanţare în cadrul Programului „Europa pentru cetăţeni”, acţiunea 4 „Memoria europeană activă” proiectul intitulat „Întâlnirea generaţiilor în istoria verbală europeană. 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial”, menit să marcheze împlinirea a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin – Ioan Nechifor, a declarat că pe lângă marcarea a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, proiectul mai urmăreşte facilitarea comunicării între generaţii şi între cetăţenii europeni, posibilitatea de a se cunoaşte şi de a interacţiona în vederea consolidării ideii de apartenenţă la spaţiul comunitar.

„În cadrul proiectului tineri din regiunile partenere vor colecţiona memoriile participanţilor la cel de-al Doilea Război Mondial, veterani, martori, facilitându-se astfel cunoaşterea directă a istoriei europene de către tineri. Totodată, tinerii implicaţi în proiect vor face o documentare fotografică a monumentelor închinate victimelor celui de-al Doilea Război Mondial din regiunea de care aparţin. La finalul proiectului vom obţine o colecţie de istorie verbală şi un inventar al monumentelor despre cel de-al Doilea Război Mondial din cadrul teritoriilor implicate în proiect. În completarea informaţiilor culese de tineri Muzeul de Istorie Suceava va organiza o expoziţie de fotografie tematică, iar Universitatea va organiza o conferinţă de specialitate cu participare internaţională”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin – Ioan Nechifor.

 De asemenea, Consiliul Judeţean Suceava va avea parteneri pe plan local: Universitatea „Ştefan cel Mare”, Muzeul Bucovinei şi cu filiala Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, iar pe plan internaţional: Consiliul Regional Schwaben din Germania, Departamentul de Nord din Franţa, Provincia Luxemburg din Belgia, Consiliul Municipal Daugavpils din Letonia, Uniunea Puşcaşilor Lituanieni din Lituania, Agenţia pentru Dezvoltare Regională şi Integrare Europeană Ungheni din Republica Moldova şi organizaţii neguvernamentale din Estonia, Ungaria şi Italia.

Valoare totală proiectului este de 75.000 de euro, contribuţia Consiliului Judeţean Suceava fiind de 7.000 de euro. De asemenea, judeţul Suceava va avea în cadrul acestui proiect parteneri din regiuni din 10 ţări .

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.