Duminică, 7 martie, consilierii județeni suceveni au fost convocați în ședință de îndată pentru a stabili locurile în care își vor desfășura activitatea angajații instituției. Astfel, aceștia au aprobat un proiect de hotărâre care prevede că instituția Consiliului Județean va ocupa temporar spații în mai multe clădiri din subordinea CJ Suceava. Sediul instituției și adresa de corespondență va fi în cadrul imobilului Direcției Județene de Drumuri și Poduri Suceava, de pe strada Ion Grămadă nr. 1-3 din municipiul Suceava. De altfel, în clădirea Casei Prieteniei vor funcționa președintele Consiliului Județean Suceava și cabinetul acestuia, administratorul public, vicepreședinții CJ Suceava și cabinetele celor doi vicepreședinți, compartimentul  secretariat, Serviciul Buget, Direcția Finanțe – Contabilitate, cu excepția Compartimentului programe guvemamentale, venituri bugetare și executare silită și Compartimentul  salarizare.

În cadrul Muzeului de Științele Naturii vor funcționa secretarul general al județului și Direcția administrație publică locală, cu excepția Compartimentului secretariat, în timp ce în cadrul Bibliotecii „I.G. Sbiera” va funcționa Serviciul proiecte din fonduri exteme din cadrul Consiliului Județean Suceava. Totodată, la Muzeul de Istorie va funcționa Serviciul logistic din cadrul Consiliului Județean Suceava, iar în cadrul Centrului Cultural „Bucovina” va funcționa Serviciul resurse umane și relații cu instituțiile publice, cu excepția Compartimentului salarizare, în timp ce în cadrul imobilului Centrul Național de Informare Turistică își vor avea sediul Direcția Tehnică, cu excepția Serviciul UIP  și UMP și Serviciul achiziții publice și contracte.

Consiliul Județean a revocat dreptul de administrare al DGASPC Suceava asupra unui imobil de pe strada Oituz nr.15 ce va fi dat în administrare unor unități subordonate CJ Suceava, iar contractele cu furnizorii de utilități pentru acest imobil se vor cesiona către Consiliul Județean Suceava și dotările vor fi transmise fără plată CJ Suceava.

În cadrul unei clădiri de pe strada Oituz din municipiul Suceava care fusese concesionată DGASPC Suceava vor funcționa Direcția Arhitect Șef; Biroul audit public intern; Serviciul Turism (CNIPT); Serviciul Diaspora și Parteneriate exteme; Compartiment Corp Control al Președintelui; Biroul  Strategie Dezvoltare  Județeană și Compartimentului programe guvemamentale, venituri bugetare și executare silita.

Trebuie precizat că, de cealaltă parte, Instituției Prefectului județului Suceava i-a fost aprobată cererea și va funcționa până la reabilitarea Palatului Administrativ, în spatii din clădirea Muzeului de Istorie.

 

Incendiul a fost provocat de un conductor electric defect

 

Comisia de cercetare de la fața locului, compusă din specialiști IPJ, Poliție Criminalistică, ISU și specialiști pe rețele electrice, a stabilit faptul că incendiul a izbucnit în zona unuia dintre grupurile sanitare de la nivelul mansardei. Cauza probabilă de izbucnire a acestuia a fost efectul termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect.

Focul s-a extins în zona podului, care era puternic ventilat de golurile de aer și în care se afla o cantitate mare de materiale combustibile (îndeosebi lemn), astfel încât s-a produs o ardere generalizată, într-un timp foarte scurt. Inclusiv vântul puternic a fost factor favorizant în dezvoltarea flăcărilor.

În altă ordine de idei, tot astăzi, s-a efectuat evaluare preliminară a clădirii și s-a observat că parterul și primul etaj sunt puțin afectate. Este posibil, ca în perioada imediat următoare, spațiile de la nivelul parterului să poată fi reutilizate.

De asemenea, în ședința CJSU s-a stabilit relocarea de urgență a unor spații de la Palatul Administrativ, către alte spații pe care le administrează Consiliul Județean (Muzeu și altele), astfel încât activitatea celor două instituții să nu aibă de suferit din acest punct de vedere.

 

STS și SRI și-au salvat arhivele

 

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Serviciul Român de Informații (SRI) își aveau sediul în cadrul clădirii Palatului Administrativ. Acestea aveau inclusiv servere și arhive cu documente clasificate. Trebuie precizat că cele două instituții au reușit să-și salveze toate datele pe care le aveau în birouri. Atât reprezentanții STS, cât și cei ai SRI au mers la fața locului pentru a evalua situația și pentru a-și recupera bunurile pe care acum trebuie să le mute în alte locații.

Reamintim că în dimineața zilei de sâmbătă, 6 martie, un puternic incendiu a cuprins clădirea emblemă a Sucevei – Palatul Administrativ. Potrivit ISU Suceava, incendiul a fost anunțat la 112 înainte de ora 9:00 și a fost lichidat în jurul orei 15:50.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.