Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 prevede că în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 de lei lunar.

La prima vedere, este o măsură benefică în sprijinul oamenilor care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu, numai că, din păcate, multe aspecte legate de acest subiect sunt lăsate în aer.

Această măsură, care la prima vedere poate să pară o modalitate a Guvernului de a forţa creşterea salariului minim din sectorul construcţiilor, a generat deja mai multe probleme deosebit de grave, atât pentru administraţia publică locală, cât şi pentru ceilalţi beneficiari de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2014-2020.

Ce fac administrațiile locale și județene cu acele contracte aflate în derulare?

 Urmare a discuțiilor purtate cu primarii din teritoriu, dar și cu reprezentanții administrației județene, deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, i-a adresat o întrebare  ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care deţine şi funcţia de ministru interimar la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică, prin care cere ca toate aceste efecte care nu s-au luat în calcul să aiba și o rezolvare. 

Subliniem și faptul că cea mai mare problemă provine din faptul că Ordonanţa nr.117/2018 nu conţine nicio prevedere, nici măcar tranzitorie, cu privire la creşterea costurilor cu factorul de producţie muncă pentru contractele de lucrări sau pentru proiectele finanţate din fonduri europene aflate în derulare.

Deputatul Balan explică faptul că, operatorii economici care au câştigat licitaţii în anii 2016-2017, şi care au depus oferte câştigătoare bazându-se pe un alt cost orar cu forţa de muncă, (salariu minim de 1.250 lei în 2016, respectiv 1.450 în anul 2017) au constatat că prin OUG nr.114/2018 nu se mai pot încadra în costurile estimate iniţial, mai ales că, în ultimii doi ani de zile, şi preţurile materialelor de construcţii au crescut consistent.

Având în vedere că cel mai puternic afectate de această situaţie sunt administraţiile publice locale, în special cele care au accesat fonduri europene nerambursabile, care se află în imposibilitatea de a mai respecta parametri de finanţare asumaţi, deputatul liberal sucevean îi solicită ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care deţine şi funcţia de ministru interimar la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică o serie de clarificări în acest sens.

Concret, Ioan Balan vrea să afle de ministrul Finanțelor care sunt modalităţile prin care autorităţile contractante (primării/consilii judeţene) pot să ajusteze costurile contractelor de lucrări atribuite, ca urmare a creşterii costurilor cu forţa de muncă operate prin OUG nr. 114/2018 și ce soluţii propune acesta pentru ca investiţiile în derulare să nu intre într-un blocaj total.

Balan vrea să afle și cine va acoperi costurile suplimentare și  cum vor fi reajustate, de asemenea, sumele estimate iniţial pentru lucrările derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală?

„Care sunt căile de urmat pentru beneficiarii de fonduri europene nerambursabile care nu se mai pot încadra în costurile estimate iniţial, ca urmare a majorării salariului minim din sectorul construcţiilor? Când intenţionaţi să interveniţi legislativ, astfel încât Guvernul să reglementeze modalităţile prin care primăriile şi consiliile judeţene pot să redimensioneze costurilor contractelor în derulare, ca urmare a creşterii salariului minim din sectorul construcţiilor la 3.000 de lei?”, se transmite în întrebarea formulată de deputatul Ioan Balan.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.