Consilierii județeni se întrunesc joi, 30 aprilie, în ședință pentru a vota mai multe proiecte de hotărâre, între care și cel privind completarea Hotărârii Consiliului Județean Suceava nr.45/2019 privind aprobarea alocării de transferuri din bugetul propriu al judetului Suceava in vederea finanțării cheltuielilor Regiei Autonome „Aeroportul Ștefan cel Mare Suceava”, generate de desfășurarea activităților de natură neeconomică.

Potrivit referatului de aprobare, întrucât, începând cu data de 1 ianuarie 2019, la nivelul R.A. Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava nu au mai fost îndeplinite condițiile de încredințare a serviciului de interes economic general, depășindu-se pragul de 200.000 pasageri pe parcursul a două exerciții financiare, finantarea cheltuielilor regiei s-a realizat din venituri proprii și din transferuri din bugetul propriu al județului Suceava destinate finanțării cheltuielilor generate de
desfășurarea activităților de natură neeconomică, conform prevederilor Hotărârii Consiliului Județean Suceava nr.45/2019.

De altfel, având în vedere circumstanțele excepționale create de pandemia de CO VID-19, printr-o serie de ordonanțe militare adoptate de la începutul stării de urgență au fost suspendate zborurile din/spre Italia, Germania și Anglia, veniturile proprii ale regiei fiind grav afectate. Din cauza acestui fapt, președuntele Gheorghe Flutur a precizat că s-a adresat Consiliului Concurenței pentru identificarea unei soluții de sprijinire a activității R.A. Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava, în acest sens urmând a fi întreprinse demersuri pentru elaborarea unei scheme de ajutor de stat la nivel național, care să fie supusă procedurii de notificare la Comisia Europeană.

Tot în referatul de aprobare este menționat și că, în același timp, având în vedere instituirea măsurii de carantinare asupra municipiului Suceava și a zonei limitrofe, prin Ordonanța Militară nr. 6 din 30.03.2020, pentru a putea asigura desfășurarea în bune condiții a activităților impuse prin ordonanța militară, în acord cu comunicarea transmisă de Consiliul Concurenței, Consiliul Județean Suceava poate asigura, pe perioada stării de carantină, finanțarea Aeroportului Suceava pentru activitățile menționate la art.8 din ordonanță, respectiv operarea zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Președintele Flutur a precizat că, în acest sens, R.A. Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava a transmis o estimare a costurilor lunare necesare pentru a asigura realizarea sarcinilor impuse prin Ordonanța Militară nr.6/2020 pe durata stării de carantină, costurice însumeaza aproximativ 347.000 lei lunar, precum și măsurile intreprinse pentru limitarea cheltuielilor doar la activitățile indispensabile realizării sarcinilor respective.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.