Serviciul Juridic și contencios al Consiliului Județean a luat parte anul trecut la nu mai puțin de 209 termene de judecată. 

reabilitare pe fonduri eurpene, sursa  acetsv-posmediu.roAcestea au avut ca subiect susținerea intereselor juridice și patrimoniale ale instituției, în 97 de dosare aflate pe rol. Așa cum se arată în Raportul de activitate făcut public, cele mai multe dintre cauze au fost dezvoltate pe fondul obligației de facto, drepturilor bănești, litigiilor privid anularea unor acte administrative, anumite pretenții și litigii privind funcționarii publici.

Una dintre cauzele de pe rolul instanței judecătorești de la Suceava este cererea de chemare în judecată depusă de orașul Broșteni și de comunele Ipotești, Bosanci, Botoșana, Cacica și Arbore.  Prin acestea se dorește obligarea Consiliului Județean de a prelua creditele acordate acestor localități prin contractul încheiat cu Deustche Bank Londra, dar şi ieşirea din asociere, respectiv excluderea primăriilor cu pricina din Programul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde de europene”.

Suma totală a acestor credite ajunge la 235.5 milioane de euro, din care au fost deblocate 86.3 milioane. Cu această sumă ar fi trebuit racordate la rețeaua de gaze naturale mai mult de jumătate din localitățile care cer acum ajutorul Consiliului Județean. Cu aceeași bani ar fi trebuit să se reabiliteze rețelele de distribuție a energiei temice și amenajarea unor rețele termice în orașul Broșteni. Cum lucrările nu au fost finalizate și banii trebuie restituiți, primăriile au recurs la cea mai eficientă măsură – obligativitatea impusă de lege. Dacă instanța va da câștig de cauză primăriilor din județ, CJ Suceava va trebui să pună la dispoziția lor fondurile necesare solicitate.

Pentru a scăpa de presiunea garanțiilor, orașul Vicovu de Sus, comunele Bosanci, Cacica şi Pîrteştii de Jos au formulat cereri de chemare în garanţie a judeţului Suceava, în cadrul contestării actelor de executare ale Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava, cereri care au fost respinse de instanţele de judecată.

În același raport de activitate se mai arată că specialiștii legali din cadrul CJ Suceava au acordat asistență juridică la inițierea a 14 proiecte de hotărâri de Guvern. Două dintre acestea au vizat alocarea de fonduri bănești în interesul județului, în timp ce patru dintre ele au vizat trecerea unor drumuri forestiere din domeniul public al statului, în cel al comunelor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.