Consumul a două porții de pește pe săptămână scade cu până la 48% riscul de a dezvolta retinopatie diabetică, arată un studiu realizat recent de un grup de cercetători spanioli de la „Centro de Investigacion Biomedica en Red” din Barcelona. Retinopatia diabetică este o complicație gravă la care sunt expuse persoanele ce suferă de diabet zaharat de tip II și se caracterizează prin slaba vascularizare a retinei, fiind cea mai frecventă cauză a orbirii pe fond diabetic, este de părere Aleix Sala-Vila, autorul principal al studiului.
Echipa condusă de cercetătorul Sala-Vila au ținut sub supraveghere consumul de pește gras la pacienții a căror dietă fusese compusă din alimente cu aport de grăsime redus și pe bază de plante. Echipa a constatat că cei care au consumat pește gras de două ori pe săptămână au avut un risc scăzut pentru declanșarea retinopatiei diabetice, prin comparație cu persoanele care au consumat mai pușin pește.

Voluntarii studiului au participat la un studiu, efectuat anterior, în cadrul căruia persoanele cu diabet zaharat de tip II au fost împărțite în trei grupuri diferite, fiecărui grup fiindu-i recomandat un regim alimentar diferit, după cum urmează:

– grupul 1 a urmat o dietă săracă în grăsimi
– grupul 2 a urmat o dietă mediteraneeană, fără carne roșie, pe bază de legume, suplimentată cu ulei de măsline extra virgin
– grupul 3 a urmat o dietă mediteraneeană suplimentată cu 30 de grame pe zi de nuci, alune și migdale – surse de omega-3.

În cadrul acelui studiu s-a constatat că persoanele ce făceau parte din cel de-al doilea grup au înregistrat un risc scăzut pentru dezvoltarea problemelor de vedere.

Lucrând cu același grup de participanți, echipa de cercetători alcătuită de Sala-Vila a chestionat circa 3.600 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 55 și 80 de ani, pentru a afla cât de des au consumat pește sau fructe de mare înainte de a participa în cadrul studiului celor trei tipuri de diete.

Iar, odată ce studiul a început, cercetătorii spanioli au urmărit îndeaproape obiceiurile alimentare ale acestora pe o durată de cinci ani.

Cercetătorii au constatat la finalul celor cinci ani că persoanele care au consumat în mod obișnuit circa 500 de miligrame de acizi grași omega-3 – echivalentul a două porții de pește gras pe săptămână – au fost cu 48% mai puțin susceptibili pentru a dezvolta retinopatie diabetică, prin comparație cu cei care au consumat mai puține fructe de mare și peste sau deloc.

Care ar putea fi explicația acestei constatări? Atunci când nivelul de omega-3 al organismului crește, inflamația sistemică scade și odată cu aceasta scade și riscul de a dezvolta boli oculare, este de părere autorul principal al studiului, care adaugă că suplimentele alimentare omega-3 ajută la fel de mult organismul, precum o face consumul de pește cu o frecvență de două ori pe săptămână.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.