În ultima vreme s-a discutat destul de mult despre contorii termici care ar trebui să taie din costul termoficării, în special pentru consumatorul final – cetățeanul. Aceste contoare ar trebui să înlocuiască contoarele vechi din blocurile sucevene, dar sunt destul de scumpe. Pentru că au fost finalizați indicatorii tehnico-econimici, inițiatorul Ion Lungu a supus la vot proiectul pentru o factură corectă.

Campania electorală a trecut și trebuie să ne apucăm de treabă. Eu mă voi duce în această săptămână la București, să vedem cum stau lucrurile la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru că așa cum am mai spus, acești bani vin târziu, în octombrie, noiembrie și nu mai putem să îi folosim. Eu am ridicat această problemă în luna aprilie la asociația municipiului. Primul ministru și viceprim-ministrul ne-au asigurat că ne dau banii, și săptămâna aceasta voi vedea în ce fază sunt. Dar până una alta, noi trebuie să aprobăm acești indicatori. Ca să spulber orice comentarii de la nivelul campaniei electorale, conform legii energiei nr.325/2006 al Serviciului Public și Alimentare cu Energie Termică, achiziționarea și montarea corpurilor de măsurare a energiei termice în vederea contorizării la nivel de branșament termic, revine administrației publice locale”, a explicat edilul.

Știind că există mai multe comentarii pe baza acestui subiect, Ion Lungu a ținut să clarifice situația contorilor, în așa fel încât să fie ușor de înțeles că este responsabilitatea Primăriei să schimbe sau să întrețină rețeaua termică, ce se află în proprietatea sa.

Noi, ca Primărie suntem obligați să suportăm plata acestor contori. Și în contractul de concesiune se menționează că serviciul de montare a acestor contori reprezintă o lucrare de investiție pe care trebuie să o facă Primăria, care este proprietarul acelor bunuri, ca să nu mai fie niciun fel de discuții cum că ar trebui să le facă altcineva. Sunt lucrări de investiții, și conform legii, noi trebuie să le facem, pentru că este atributul Primăriei. Ceea ce se întâmplă în interiorul punctului termic este atributul operatorului, dar până la scara de bloc este proprietatea Primăriei”, a clarificat Ion Lungu.

Propunerea indicatorilor tehnico-economici a fost votată de 13 consilieri locali, drept pentru care proiectul lui Ion Lungu nu a trecut deocamdată de Consiliul Local.

Îmi pare rău că nu a trecut de domnii consilieri, dar vreau să spun că este obligația autorităților locale să facă această contorizare la fiecare scară de bloc. Este o operațiune destul de importantă, pentru că vrem în primul rând să ne asigurăm că cetățenii plătesc ceea ce consumă. Voi avea discuții cu noul grup de consilieri și sper să putem duce proiectul la bun sfârșit. Sperăm să și încasăm banii de la Minister, dar și din impozite și taxe și să stabilim un grafic de funcționare cu apa caldă pentru această vară”, a concluzionat primarul.

Să sperăm că se vor găsi soluții, într-un fel sau altul, pentru ca sucevenii să nu trebuiască să plătească pierderile de pe rețea tot din buzunarul personal.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.