Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) a început implementarea proiectului „Analiza interrelatiei dintre microbiota intestinală şi gazdă cu aplicaţii în prevenţia şi controlul diabetului de tip 2” (microDIAB), co-finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

Valoarea totală a proiectului este de 9.331.538 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 8.377.220,16 lei, 7.073.724,70 lei reprezentând co-finanţarea Fondului European de Dezvoltare Regională iar 1.303.495,46 lei reprezentând co-finanţarea Guvernului României, în baza contractului de finanţare nr. 120 din 16.09.2016 încheiat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare în calitate de Organism Intermediar, în numele şi pentru Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate.

Proiectul se implementează în localitatea Suceava pe o durată de 48 luni.

Investiţia este menită să contribuie la dezvoltarea unui nou Laborator de biologie moleculară şi metagenomică, susţinerea unui număr de 6 noi cercetători în cadrul USV, publicarea a 2 cereri de brevete şi a 11 articole ştiinţifice, dezvoltarea a 6 parteneriate şi depunerea a 4 propuneri de proiecte pentru Competiţia Orizont 2020, având drept obiective ştiinţifice principale:

  • Determinarea profilului microbiotei pacienţilor cu diabet tip 2 folosind tehnicile moderne si inovatoare de metagenomică cantitativă.
  • Testarea de microorganisme probiotice specifice în prevenirea şi controlul diabetului de tip 2, folosind studii clinice dublu-orb, randomizate, controlate cu placebo.
  • Investigarea mecanismelor fiziologice, metabolice, celulare şi moleculare prin care probioticele acţionează pentru a preveni şi ameliora diabetul de tip 2.
  • Elaborarea protocolului şi a unui prototip de produs probiotic (alimentar sau capsule) care va fi utilizat în prevenirea şi controlul diabetului de tip 2.
  • Dezvoltarea şi elaborarea unui protocolul clinic pentru transplant de microbiotă intestinală (FMT) în gestionarea / controlul diabetului de tip 2.

Prima conferință de presă a proiectului va avea loc luni, 26 septembrie 2016, începând cu ora 11, în Amfiteatrul Dimitrie Leonida al Universității (Corp D).

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.