Roşiile româneşti, la control! Inspectorii de la Ministerul Agriculturii iau probe de la legumicultorii înscrişi în Programul Tomata. Vor să vadă dacă s-au folosit substanţe interzise, care grăbesc procesul de creştere. Cultivatorii verificaţi vor putea merge cu marfa la piaţă după ce rezultatele analizelor arată că legumele lor sunt „curate”.  Cei prinşi că nu respectă regulile riscă să rămână fără subvenţii. 

După scandalul izbucnit la Buzău, unde trei producători au fost prinşi că forţau creşterea tomatelor cu substanţe interzise în România, controalele s-au intensificat în toată ţara. 

Ionuț Didea, inginer agronom și fermier: „Nu are verdeață aia înăuntru cum au celelalte! Coaptă bine, nu vedem semințe verzi!” 

Ionuţ Didea e inginer agronom şi a moştenit pasiunea pentru agricultură de la părinţi. Roşiile lui vor ajunge curând pe piaţă. Controlul inspectorilor nu îl sperie pentru că a respectat toate regulile de cultivare. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: „Ca să fie gata de cules la această dată, roşiile au fost plantate în luna ianuarie. Au avut căldură în permanenţă. Cel puţin 15 grade.”

Reporter: „Ca îngrăşământ, ce folosiţi?”

Ionuţ Didea: „Am folosit gunoiul de grajd, în special. Alte îngrăşăminte n-am folosit. Pot să le consume cumpărătorii fără probleme.” 

Valentin Priporeanu, directorul Direcţiei de Agricultură Gorj: „Toate roşiile care ajung pe piaţă, produse de producătorii români sunt verificate.”

Agricultorii, afectați de scandalul substanțelor periculoase

În judeţul Buzău, au fost prelevate probe de la 8 cultivatori care urmează să scoată la vânzare roşiile abia culese. 

Reporter: „Vă afectează acest scandal?”

Emil Cristică, cultivator: „Afectează toți producătorii. Oamenii sunt reticienți în a cumpăra.”  

Ionuț Rădulescu, cultivator: „Prețurile au scăzut la jumătate de săptămâna trecută, de când e scandalul. Vânzare nu mai e în piață.”

Reporter: „Cât sunt prețurile?”

Ionuț Rădulescu, cultivator: „8-9 lei acum, săptămâna trecută 16.”

Cei trei fermieri prinşi că s-au jucat cu sănătatea consumatorilor aşteaptă încă rezultatele de laborator. 

Ionel Bunea, Direcția Generală de Control a Ministerului Agriculturii„Vom confirma dacă a fost un accident sau dacă este o practică aici sau vom infirma după rezultatele laboratoarelor. Cealaltă anchetă, a poliției își va urma cursul și va demonstra clar dacă cineva a greșit.” 

Cosmin Marius Niță, prim-procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele„Simpla utilizare a acestor substanțe neautorizate în România constituie infracțiune. Mai departe nu știm dacă tomatele au fost afectate în așa măsură încât sănătatea populației să fie afectată.” 

Cei care folosesc substanțe periculoase riscă să rămână fără subvenții

Ministrul Agriculturii îi avertizează pe legumicultori că vor fi tăiaţi de pe lista de subvenţii dacă nu respectă regulile. 

Petre Daea, ministrul Agriculturii„Monitorizăm fermierii care cultivă legume. Îi urmărim cum aplică tehnologiile să ne asigurăm că produsele respective sunt de calitate și nu au influență asupra sănătății umane.” 

Roşiile care s-au copt în solarii vor ajunge în pieţe şi, implicit, în farfuriile românilor, doar după ce analizele de laborator vor arăta că nu sunt periculoase. Rezultatele sunt gata, în medie, în trei zile, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.