Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, programat în perioada 8-17 iunie, reunește anul acesta 3.300 de artiști din 73 de țări, care vor juca în tot atâtea spații de joc. Cei prezenți la FITS 2018 vor avea de ales dintre 525 de evenimente, răspândite pe durata a zece zile. Toate acestea au costat aproape 13 milioane de Euro.

În an centenar, la 25 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, directorul unuia dintre cele mai apreciate evenimente de gen din întreaga lume, spune că așteaptă ca numărul vizitatorilor din acest an să se ridice la 69.000 de spectatori în fiecare zi. Tema ediției 25 este pasiunea.
„În an centenar, când România sărbătorește existența sa, într-un stat european puternic, creat în numele democrației și progresului, aniversăm totodată 25 de ani de Festival. Cu iubire și pasiune am dezvoltat acest festival, ca loc de întâlnire al marilor artiști, alături de tineri care surprind și aspiră, totul sub semnul marii calități, al diversității și al dorinței de dialog și cooperare, în numele frumosului”, spune Constantin Chiriac.
Bugetul de anul acesta este mai mare decât cel din 2017. Motivul ar fi, spune Chiriac, diferența de curs valutar.

Copiii de la Școala Gimnazială din Vatra Moldoviței, pe scena din Sibiu, alături de profesioniști din întreaga lume

Îmbucurător și onorant este faptul că și Bucovina va fi reprezentată la cel mai important eveniment de acest fel din țară. Copiii de la școala din Vatra Moldoviței, membri ai ansamblului folcloric „Gura Izvorului”, coordonați cu atâta profesionalism de directorul școlii, prof.pt.înv.primar Ilaria Pușcă, promit să transmită din frumusețea și simplitatea celor care trăiesc în aceste locuri binecuvântate.


Micii artiști de la Vatra Moldoviței vor încerca prin programul lor artistic să îi readucă pe privitori într-o perioadă de care cu siguranță le este dor: în copilărie. Desculți, la fel ca odinioară, copiii vor interpreta jocurile de altădată, în speranța că simplitatea, autenticul și frumosul vor putea egala zecile de ore de muncă ale profesioniștilor alături de care vor avea onoarea să evolueze.

Festivalul prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ contemporan şi operă, atât în spaţiile Outdoor, cât şi în sălile convenţionale de spectacol. De asemenea, programul cuprinde ateliere şi masterclass-uri susţinute de personalităţi din domeniul artelor, spectacole lectură, care cuprind texte scrise de noile generaţii de dramaturgi, conferinţe speciale ce îi aduc în faţa publicului pe unii dintre cei mai importanţi invitaţi ai ediţiei, expoziţii şi instalaţii, lansări de carte şi proiecţii de filme.
56 de spectacole care vor fi prezentate în spaţii închise sunt deja sold-out.

 

Manifestarea are loc anul acesta sub co-patronajul Alteţei Sale Regale, Prinţul Charles şi al Preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.