În urmă cu aproximativ doi ani, un copilaș de 1 an și 5 luni a murit după ce a fost bătut de concubinul mamei sale, o bestie cu chip de om din Ciceu Giurgești, Aron Coșergar pe numele său. Până să-și dea duhul, micuțul, a îndurat bătăi zilnice, fiindcă… plângea. Nu l-a apărat nici măcar mama, care și ea l-a mai altoit, și care și-a pus mai presus ibovnicul decât cel care era carne din carnea ei și sânge din sângele ei.

Prin suferințele îndurate de copil, oarecum cazul aduce aminte de cel al micuțului Lucian Rostaș, ucis în chinuri groaznice, în august 2008, de o altă bestie cu chip de om, Marcela Făgărășan, asistentă maternală la acea vreme.

Chiar dacă trăim în sec. XXI, în România, copiii sunt adesea țintele violențelor celor maturi, fiindcă … bătaia e ruptă din rai. Nu, nu e ruptă din rai, ci mai degrabă din iad! Fiindcă, un copil bătut devine un matur violent, poate mai violent decât părinții săi agresori și care își va vărsa frustrările pe proprii copii sau asupra altor persoane fără apărare.

Copilul din povestea noastră însă, nu a mai apucat nici măcar să ajungă de vârsta grădiniței, fiindcă viața i-a fost curmată într-un mod brutal, după câteva lovituri puternice în ceafă, care i-au zdrobit pur și simplu creierul, acolo în cutia craniană.

Și-a lăsat bărbatul și s-a mutat la Coșergar

Oribila crimă s-a petrecut în august 2020, la două luni după ce mama copilului, Ana Maria Muntean, în vârstă de 20 de ani, s-a mutat cu două luni mai devreme din Hațeg, județul Hunedoara, în Ciceu Giurgești, părăsindu-și concubinul și tatăl natural al micuțului, pentru Aron Coșergar, un individ violent, recidivist, care fusese arestat şi condamnat până în acel moment în trei rânduri pentru furt calificat, lipsire de libertate în mod ilegal, instigare la infracțiunea de act sexual cu un minor şi tentativă la viol, și care era cu 22 de ani mai în vârstă decât ea.

Când și-a părăsit soțul, în perioada 16-19 iunie 2020, femeia era internată cu copilul în spital, care fusese diagnosticat cu diaree și gastroenterită, probabil infecţioase şi alte tulburări hidrice şi electrolicite. În acea perioadă, Ana Maria Muntean l-a cunoscut, prin intermediul Facebook, pe Coșergar, care i-a propus să se mute cu el în Ciceu Giurgești. Iar femeia a acceptat fără stea pe gânduri. Fără să anunțe pe cineva, și-a luat copilul și a plecat direct din spitalul din Hațeg, în casa lui Coșergar din Ciceu Giurgești. Degeaba a încercat tatăl copilului să o contacteze, ea nu i-a răspuns la apeluri și i-a trimis bărbatului doar un mesaj în care scria că nu poate să îi răspundă. Mai apoi, când a catadicsit să îi răspundă, iar bărbatul a insistat să îi dea lui copilul să îl crească, Ana Maria i-a spus că băiatul “are tot ce îi trebuie”.

A încasat bătăi zilnic! Mama nu l-a protejat deloc

În prima lună după ce a ajuns în casa lui Coșergar, totul părea în regulă, acesta părând că acceptă copilul. Apucăturile lui reale aveau însă să iasă curând la suprafață. S-a întâmplat în a doua parte a lunii iulie, când copilul, din cauza sănătății sale precare, a început să plângă mai des și voia să stea în brațele mamei sale. Coșergar a devenit nervos și a început să-l agreseze pe micuț. De loviturile acestuia nu a scăpat nici Ana Maria pentru că nu-l putea opri din plâns pe copil.

Pe de altă parte, nici femeia nu l-a protejat pe copil, din contră, l-a lovit peste mânuțe sau peste cap ori l-a ținut câteva ore afară în curte în soarele fierbinte.

“ (…) inculpatul şi-a agresat fizic si concubina în mai multe rânduri, motivat de faptul că inculpata Muntean Ana Maria nu îl putea opri pe copilul ei să plângă, ori de faptul că aceasta nu se ocupa de treburile casei.

Nu trebuie neglijat faptul că între inculpata Muntean Ana Maria (20 de ani) şi inculpatul Coșergar Aron (42 de ani) există o diferenţă destul de mare de vârstă, diferenţă care, coroborată cu lipsa de experienţă de viaţă a inculpatei, cu un mod frivol de a se manifesta şi în acelaşi timp cu o naivitate extremă, i-a creat inculpatului Coșergar Aron o stare de nervozitate, de inadaptare raportat la convieţuirea cu inculpata şi cu fiul acesteia, dar care, în acelaşi timp, a permis inculpatului să o manipuleze destul de uşor pe Muntean Ana Maria. Inclusiv faptul că inculpatul fusese arestat şi condamnat până în acel moment în trei rânduri pentru comiterea unor infracţiuni de natură diferită (furt calificat, lipsire de libertate în mod ilegal, instigare la infracţiunea de act sexual cu un minor şi tentativă la viol) a contribuit la facilitarea manipulării de către inculpat a concubinei sale, acesta cunoscând foarte bine metodele de investigare şi cercetare penală şi problemele inerente mediului carceral.

Pe acest fond, cu totul impropriu dezvoltării normale a unui copil de 1 an şi 5 luni, minorul (…) care avea o uşoară întârziere locomotorie (nu reuşea să meargă în picioare) şi care se manifesta destul de des prin plâns (era obişnuit să stea în braţele mamei sale), a fost privit în cele din urmă ca un «balast» în relaţia dintre inculpaţi, care l-au neglijat şi agresat pe minor, acesta fiind totodată şi motivul principal al neînțelegerilor dintre inculpat şi inculpată.

În urma relaţiei de concubinaj dintre inculpaţi, la începutul lunii august 2020 inculpata Muntean Ana Maria a rămas gravidă. (…)

S-a constatat pe parcursul urmăririi penale că inculpaţii au săvârşit asupra minorului şi infracţiunea de rele tratamente, prin aceea că l-au agresat fizic şi că inculpata Muntean Ana Maria nu a avut grijă de acesta, l-a abandonat în exteriorul casei, expunându-1 soarelui ori precipitaţiilor şi nu s-a îngrijit de igiena acestuia”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Bătut în fața rudelor și a vecinilor! Călcate peste piciorușe și lovit peste cap

Bătăile aplicate copilului au fost văzute și de niște rude ale lui Coșergar, pe când acesta și Ana Maria Muntean se aflau în vizită la acestea, dar și de vecini. Nimeni, dar absolut nimeni nu a luat atitudine și nu a anunțat autoritățile cu privire la ceea ce i se întâmpla copilului. Toți au tăcut și au devenit complici la moartea copilului, vorbind abia după ce micuțul a fost omorât.

În rechizitoriu, procurorii descriu bătăile aplicate de Coșergar copilașului de doar un an și 5 luni.

“În perioada corespunzătoare celei de-a doua părţi a lunii iulie 2020, inculpaţii Coșergar Aron şi Muntean Ana Maria s-au deplasat în cel puţin patru rânduri cu minorul (…) în vizită la locuinţa martorilor A.A. şi A.B. (nepoată a inculpatului), ocazii în care minorul a fost lovit de către inculpatul Coșergar.

În concret:

1.Într-o zi situată cel mai probabil în a doua parte a lunii iulie 2020, inculpaţii Coșergar Aron şi Muntean Ana Maria se aflau împreună cu minorul (…) în vizită la locuinţa martorilor A.A. şi A.B. şi la un moment dat, inculpatul Coșergar Aron l-a lovit pe copil cu palmele peste cap, şezut şi mâini, fiind enervat de plânsetul copilului.

2-4. Martora B.B. a declarat că şi cu alte ocazii, respectiv în trei rânduri, inculpatul Coșergar Aron l-a lovit pe minor peste faţă în timp ce se aflau la locuinţa sa, aspecte confirmate şi de inculpata Muntean Ana Maria, acţiuni ce nu au putut fi determinate în concret la ce date au fost săvârşite, dar este sigur că aceste acte de violenţă fizică faţă de minor, au avut loc până la sfârşitul lunii iulie 2020, moment din care soţii A. nu s-au mai vizitat cu inculpaţii. Cert este că agresiunile erau exercitate pe fondul nemulţumirii inculpatului de faptul că minorul plângea. De altfel, martora A.B. a aflat de la inculpată că şi ea este supusă violenţelor fizice din partea inculpatului, acest aspect ca şi agresarea fizică a minorului (…) de către inculpaţi fiind motivul pentru care martora şi soţul ei au încetat relaţiile cu inculpaţii.

Inculpata Muntean Ana Maria i s-a plâns în mai multe rânduri martorei A.B. despre agresivitatea inculpatului Coșergar Aron manifestată faţă de ea şi faţă de copil, iar aceasta a sfătuit-o să plece de la locuinţa inculpatului. Acest aspect a fost surprins şi cu ocazia unei discuţii telefonice purtată de martoră cu tatăl natural al copilului, din cuprinsul căreia rezultă că martora i-a spus inculpatei la o dată anterioară celei de 16 august 2020 “Ană, du-te că te omoară şî pă tine şî pă copil”- (…), discuţie confirmată şi de inculpată. În cursul aceleiaşi discuţii martora relatează faptul că «o înjura de ciudă (pe Muntean Ana Maria) când vedea că dă ăsta în copil» şi «copilu’ suporta şi ie să distra şi stătea bine la umbră».

În perioada corespunzătoare celei de-a doua părţi a lunii iulie 2020 – prima jumătate a lunii august 2020, inculpaţii Coșergar Aron şi Muntean Ana Maria s-au deplasat în câteva rânduri cu minorul (…) în vizită la locuinţa martorilor C.C. și C.D. (vecini). Inculpaţii nu au ezitat să-l lovească pe minorul (…), de faţă cu copiii minori ai gazdelor, copii cu vârste de 16 ani (…), 11 ani (…), 8 ani (…) şi 3 ani (…).

Citește întreaga știre pe gazetadebistrița.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.