Părinții Ancuței Bodnar povestesc atmosfera nebună care a existat în casa din Vatra Moldoviței în timpul cursei terminată cu aur pentru fiica lor, alături de Simona Radiș, în proba de dublu vâsle. Și anunță petrecere mare în comună zilele următoare, când fata de 22 de ani va aduce medalia în inima Bucovinei.

A fost o explozie de bucurie la Sea Forest Waterway după aurul cucerit de cuplul Ancuța Bodnar – Simona Radiș, dar unda de fericire s-a propagat cu o intensitate de zece ori mai mare la 9.000 km depărtare. În Vatra Moldoviței, localitatea de baștină a Ancuței, cursa a ținut ca pe ghimpi întreaga uliță a Bodnărenilor, care s-au strâns, mulți dintre ei, chiar acasă la părinții campioanei în vârstă de 22 de ani.

Nichifor Bodnar: „Dădeam și eu la vâsle prin casă”

„N-am stat jos o secundă. Am urmărit toată cursa în picioare gesticulând, țipând. Vă spun sincer, când au pus camerele pe ale noastre la start, a fost o clipă care i-a captat privirea fecioarei mele și atunci am trăit cu senzația că se uita la mine. I-am strigat cât am putut de tare: «Aurul, Ancuța, aurul!». Tremuram tot. N-am avut în viața mea atâtea emoții”, spune Nichifor Bodnar, tatăl noii vedete a canotajului românesc.

„Săream de pe un picior pe altul. Mă apucasem să dau la vâsle. Parcă eram eu în barcă! Simțeam că așa le transmit un plus de energie de la distanță”, se confesează și mama, Niculina. Ambii recunosc: “Am plâns după ce au trecut linia de sosire. Ne-a fost teamă să nu-i depășească Noua Zeelandă sau Olanda. Tare mult și-au dorit aurul fetele astea, și-au muncit pe brânci ca să-și vadă visul împlinit”, povestește tatăl campioanei olimpice.

„Măicuțele de la Moldovița se roagă pentru Ancuța”

Bodnar senior o laudă pe Ancuța și pentru toți anii petrecuți acasă: “A fost mereu o fată foarte harnică. O poznă nu-mi amintesc să fi făcut! Ne ajuta în gospodărie cu ce aveam nevoie, la fân, la prășit, la animale. Era și e foarte iubită și de măicuțele de la sfânta mănăstire ctitorită de domnitorul Petru Rareș, fiul voievodului Ștefan cel Mare. Tatăl meu, adică bunicul Ancuței, a fost paznic la mănăstire, iar fata acolo-și petrecea multă vreme. Măicuțele și acum se roagă pentru ea, că e așa fată bună și uite ce bucurie ne-a adus tuturor!”.

Niculina Bodnar se împacă însă și acum greu cu gândul că fata a plecat de acasă atât de tânără, de când avea 13 ani, înainte să termine clasa a șaptea: “Mamă, mă bucur nespus acum, dar voi păstra mereu într-un colț al sufletului meu o durere că Ancuța s-a dus așa devreme departe de noi. Mai ales când vin Sărbătorile și stăm fără copii, pentru că și fratele Ancuței face canotaj la Dinamo, nu e simplu. Ne-a mai alinat însă gândul că aici nu preau aveau mari perspective și uite că sportul o împlinește”.

Ancuța Bodnar: „Abia aștept să-i strâng în brațe pe ai mei”

Familia deja se pregătește de primirea fastuoasă a campioanei. “Covor roșu îi punem!“, zice mama, care știe și ce merinde îi va prepara fiicei de aur: „Borș din sfeclă roșie, șnițel, cartofi prăjiți și tocinei”. Ultima se referă la niște mici clătite din cartofi rași. Iar tata e convins că “va ieși petrecere mare. D-asta nici nu ne-am întins în noaptea cursei, ne rezervăm pentru șampanie și masă îmbelșugată când se întoarce Ancuța”.

“Direct acasă plec după ce ajungem în țară! Abia aștept să-i îmbrățișez pe ai mei. N-am mai fost de prin aprilie la Vatra Moldoviței și atunci am stat doar două-trei zile, că atât îmi permitea programul”, spune Ancuța din Satul Olimpic. E tare emoționată când se gândește la atmosfera din casa părintească în timpul asaltului de la Tokyo: “Știu că mama și tata trăiesc la maxim cursele mele. Și-mi închipui cam ce a fost acolo la final”. 

„Mi-o închipuiam profesoară, în IT sau în armată”

Înainte să plece spre Orșova, Ancuța Bodnar a urmat cursurile școlii gimnaziale din Vatra Moldoviței, unde profesorii și-o amintesc drept o fată exemplară. Ancuța Negură a fost învățătoarea noii campioane olimpice: „O minune de copil, dintr-o familie de oameni așezați, tare gospodari! Ca profesoară, stai uneori și te gândești ce vor ajunge în viață copiii pe care-i vezi în bănci, în fața ta. Iar pe Ancuța n-o vedeam niciodată să facă performanță în sport. Mă gândeam că va ajunge în învățământ, în IT, în armată. Dar uite că viața i-a deschis niște porți frumoase și, împreună cu colega ei de barcă, a reuși acum să aducă bucurie pentru o țară întreagă. Bravo lor!”.

Nu există bucurie mai mare pentru noi, în comunitate, decât aceasta pe care ne-a făcut-o Ancuța Bodnar. O fată minunată, care face cinste locurilor în care s-a născut. Bucovina te îmbrățișează, fată scumpă! Te așteptăm cu drag acasă!, a transmis Ilaria Pușcă, directoarea școlii din Vatra Moldoviței.

Medaliile obținute de România la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Probă Sportivi Medalie
Canotaj – dublu vâsle feminin Simona Radiș și Ancuța Bodnar Aur
Canotaj – patru rame masculin Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Cosmin Pascari Argint
Scrimă – spadă Ana Maria Popescu Argint
Canotaj – dublu rame masculin Marius Cozmiuc – Ciprian Tudosă Argint

 

 

 

 

Sursa: gsp.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.