Marți, 24 iunie, Thorbjorn Jagland a fost ales, pentru un al doilea mandat, în funcţia de Secretar general al Consiliului Europei.
„Se așteaptă de la Consiliul European definirea unor modalităţi concrete prin care poate ajuta Ucraina, în vederea stabilizării şi continuării procesului democratic. Un punct delicat, ce necesită o abordare distinctă, este și problematica transnistreană în context regional”, se arată într-un comunicat de presă.
Deputatul liberal Cozmanciuc a mai susținut că României trebuie să-i fie recunoscut statutul de partener important în susţinerea eforturilor organizaţiei în regiune. Un argument în acest sens este Oficiul privind combaterea criminalităţii informatice al Consiliului Europei, care va deveni operațional și va funcţiona la Bucureşti începând din acest an.
De asemenea, Cozmanciuc subliniază faptul că Secretarul General are în față o nouă paradigmă în acest mandat: pe de-o parte situația din regiune și gestionarea conflictelor înghețate, iar pe de altă parte consolidarea sistemului de protecție a drepturilor și libertățiilor fundamentale.
„În acest sens, aderarea Uniunii Europene la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului va avea o contribuţie esenţială în procesul general de consolidare a sistemului european de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, a precizat Cozmanciuc.
Principalele subiecte pe agenda sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) vizează alegerea Secretarului General al Consiliului Europei, un discurs al Preşedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, şi o dezbatere comună cu privire la “barca-sicriu” şi sosirile masive de fluxurilor de migranţi la coastele italiene. Mai mult decât atât, pe ordinea de zi sunt incluse rapoarte privind violenţa răspândită prin şi de către mijloacele mass-media, provocările cu care se confruntă Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, o contribuţie parlamentară pentru soluţionarea conflictului din Sahara occidentală.
Lasa un raspuns