Accesarea unui credit de nevoi personale este o practică din ce în ce mai des întâlnită. Indiferent că foloseşti suma accesată pentru achitarea unei datorii mai vechi, pentru mobilarea casei sau pentru achiziţionarea unui autoturism, trebuie să ştii că decizia de a semna un astfel de contract trebuie să fie analizată foarte bine înainte.

Pentru a nu plăti mai mult decât este cazul, atunci când accesezi un credit pentru nevoi personale trebuie să ai în vedere o serie de aspecte. Acest lucru îţi va aduce numai beneficii, căci în final vei alege cea mai bună ofertă de pe piaţă şi vei achita un cost mai mic. Iată în continuare care sunt cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când aplici pentru un credit de nevoi personale.

●       DOBÂNDA

Indiferent că alegi să aplici pentru un credit de nevoi personale la o instituţie financiară bancară sau la o instituţie financiară nebancară, este important să te asiguri că ai înţeles ce este dobânda, care este nivelul ei şi care este modul în care aceasta se aplică.

Chiar dacă discutăm despre un credit de nevoi personale, care are o perioadă de rambursare mai mică, asta nu înseamnă că poţi alege un credit cu o dobândă mare.

Este important să ştii că dobânda (DAE) este cea care va determina costul final al creditului. Prin urmare, îţi recomandăm să foloseşti un comparator credite nevoi personale. Acest instrument financiar va analiza ofertele disponibile pe piaţă şi, prin comparaţie, îţi va spune care este cea mai bună soluţie pentru tine. Atenţie, un comparator nu îţi va prezenta o ofertă finală. Pentru a accesa un credit este necesar să discuţi cu ofiţer de credite al unei instituţii bancare sau nebancare.

●       TAXE ŞI COMISIOANE

Chiar dacă nu discutăm despre un credit ipotecar, asta nu înseamnă că un credit de nevoie personale nu are anumite taxe şi comisioane. Este important să ştii că ele pot fi aplicate atât în momentul în care aplici pentru obţinerea creditului, cât şi pe întreaga perioadă de rambursare. Cele mai des întâlnite taxe şi comisioane sunt:

  • Comisionul de analiza dosar;
  • Taxa de rambursare anticipată – atunci când alege să achiţi creditul în avans, adică restitui suma creditată mai repede decât este menţionat în perioada de rambursare;
  • Comisionul de administrare al creditului;
  • Taxe penalizatoare – atunci când se întârzie cu plata ratelor;

Acestea sunt doar o parte din taxele şi comisioanele pe care o bancă sau un IFN (Instituţie Financiară Nebancară) ne le poate percepe. Iar ele pot fi diferite, în funcţie de oferta fiecărei instituţii. Pentru a afla care sunt taxele şi comisioanele care se aplică în cazul tău este important să citeşti cu atenţie contractul şi să discuţi cu ofiţerul de credite despre acest aspect.

●       Refinanţarea

Chiar dacă atunci când aplici pentru un credit, situaţia ta financiară este una stabilă şi rata creditului nu este una prea mare pentru bugetul tău, în viitor pot apărea situaţii neprevăzute. Prin urmare, este important să te asiguri că poţi opta pentru o refinanţare a creditului.

●       PERIOADA DE RAMBURSARE

Este important să ştii că un credit de nevoi personale are o perioadă mai mică de rambursare, adică perioada în care trebuie să înapoiezi banii primiţi. Bineînţeles, în funcţie de această perioadă este calculată şi dobânda percepută, dar şi costul final al creditului.

Chiar dacă un credit de nevoi personale este mult mai uşor de obţinut, îţi recomandăm să studiezi cât mai multe oferte şi să o alegi pe cea mai avantajoasă pentru tine. De asemenea, este la fel de important este şi să cheltui suma primită în mod responsabil.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.