Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Suceava a anunțat că,  începând de pe 22 martie 2016, se depun cererile pentru acordarea ajutorului excepțional destinat fermierilor din sectorul laptelui și produselor lactate.b

Iacob Vasile Caciur, director executiv, a precizat că dosarele sunt verificate la Centrul Județean al APIA până pe 8 aprilie, iar pentru a beneficia de ajutorul financiar în cauză producătorii de lapte de vacă trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiții.

Potențialii beneficiari trebuie să fie înscriși în sistemul cotelor de lapte la APIA, prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-­2015, deținând, în același timp, cotă de livrări la 31 martie 2015.

Una dintre cerințe este ca producătorii să aibă activitate, dar și un contract încheiat cu un prim ­cumpărător pe o perioadă de minim 6 luni, valabil la data depunerii solicitării. Acesta din urmă va fi însoțit de cel puțin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, conform prevederilor contractuale. Nu în cele din urmă, producția de lapte livrată pe beneficiar trebuie să fie de minim 5 tone de lapte în anul de cotă 2014­/2015. Suma cuvenită fiecărui producător este de 240 de euro, pentru livrări cuprinse între 5 tone și 20 de tone de lapte; 12 de euro pe tonă pentru o cantitate de 20 tone până la 200 de tone, precum și de 2.900 de euro pe beneficiar, în cazul producătorului care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.

La începutul lui 2016 în județul Suceava erau 49.171 de producători de lapte, față de 50.235, cu un an în urmă, în scădere cu 1.064 de producători. Totodată, înregistrate erau 22 de unități autorizate pentru cumpărarea și procesarea laptelui, cu două în minus în comparație cu începutul lui 2015.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.