Direcția de Sănătate Publică Suceava informează că numărul cazurilor confirmate de rujeolă a crescut simțitor, mai ales în rândul comunităților vulnerabile. Potrivit statisticilor, în primele patru luni ale anului 2024, în județul Suceava s-au înregistrat 319 cazuri, dintre care 8 în luna ianuarie, 12 în februarie, 141 în martie și în aprilie 158 de cazuri.

Dintre cele 319 cazuri confirmate de rujeolă, 172 (54%) au necesitat internare din cauza complicațiilor – bronhopneumonie, insuficiență respiratorie, hepatită reactivă, sindrom diareic acut cu deshidratare secundară, encefalită.

Creșterea numărului de cazuri de rujeolă pune presiune pe secțiile de Boli Infecțioase ale spitalelor și duce la supraaglomerarea acestora, atrage atenția instituția. Vineri, 19 aprilie, erau internate 27 de persoane cu rujeolă în județul Suceava, însă au fost zile în care numărul persoanelor internate cu rujeolă s-a apropiat de 40. La Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava erau internate 20 de persoane cu rujeolă, din care 17 copii și 3 adulti, iar ceilalți 7 la Spitalul Municipal Fălticeni, toți copii.

Personalul de specialitate din cadrul  Direcției de Sănătate Publică Județene Suceava derulează activități de informare, educare, comunicare și consiliere a populației, cu preponderență în comunitățile afectate de rujeolă (Baia, Cornu Luncii, Voitinel, Rădăuți, Fălticeni, Vulturești, Vadu Moldovei, în vederea creșterii gradului de acceptare a vaccinării. Au fost distribuite materiale cu caracter informativ, a fost menținută o comunicare permanentă cu medicii de familie și asistenții medicali comunitari în vederea mobilizării la vaccinare în cabinetele medicilor de familie, asigurându-se cantitatea necesară de vaccin.

Campania ”Vaccinare – promovarea vaccinării ROR şi a vaccinărilor din Calendarul Naţional de Vaccinare” se desfăşoară încă de la începutul anului 2024 în toate cele 69 de comunităţi cu asistenţă medicală comunitară.

DSP subliniază, din nou, că imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură metodă prin care pot fi protejați copiii. În cazul în care un copil vaccinat va contracta un virus, sistemul lui imunitar va ști să reacționeze, să lupte împotriva infecțiilor, va fi pregătit pentru a combate rapid și eficient boala.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.