De foarte multe ori se întâmplă să găsim explicații pertinente pentru lucruri aparent inexplicabile care se petrec aici, lângă noi, cu condiția de a căuta aceste explicații în științe, oricare alte științe decât cele sociale. Pentru acest articol am ales chimia.

Oriunde ne poartă pașii prin România și, de când românii își caută de nevoi departe de casă, Europa, descoperim locuri speciale, populate de oameni deosebiți. Aceste locuri apar acolo unde există comunități puternice care-și mențin perenitatea națională, chiar dacă nu declarativ. E de-ajuns să ajungi o dată, din întâmplare, într-un asemenea loc ca să te trezești revenind acolo de fiecare dată când ai ocazia, atras de senzația că ești cumva acasă. Am numit aceste locuri creuzete, deoarece locurile respective au calitatea de a ne amesteca cumva cu ceilalți oameni, pentru a ne readuce la starea normală de parte din ceva după alienanta singurătate în care suntem siliți să ne ducem viața.

Indiferent că respectivele locuri sunt pizzerii, pub-uri, restaurante sau pensiuni, că se află la Gura Humorului, Piatra Neamț, Rădăuți sau Mediaș, ele au calitatea de a reuni suflete. Sunt mereu acolo, gata să te ajute să redevii, măcar pentru câteva ceasuri, parte din ceva. De ce sunt rare asemenea locuri? Motivul cel mai probabil este că românii sunt mai preocupați să devină mereu altceva decât sunt, indiferent ce, dar altceva, convinși că apartenența la un alt popor rezolvă orice problemă ar avea. Mai sunt însă printre noi oameni care generează cercuri de influență, în principal pe motive artistice, cercuri la care aderă alți oameni aflați în căutarea propriei identități. Am numit acești oameni catalizatori, pentru că activitatea lor, exemplul pe care îl oferă celor din jur, este motivul apariției creuzetelor.

Am onoarea de a cunoaște mai mulți asemenea catalizatori, unii știuți alții mai puțin, deoarece asta își doresc. De fiecare dintre ei se leagă existența unui creuzet sau măcar a unui grup de inițiativă, a unor oameni care se adună ca să proptească cu propriile puteri șandramaua societății românești. Numele lor chiar nu contează, ei și prietenii lor se știu foarte bine, iar cei care nu-i cunosc deja, nu fac parte din lumea care face, ci din cea care așteaptă să facă alții. Acelora dintre dumneavoastră aflați în căutarea unei oaze de normalitate îmi permit să le dau câteva adrese unde se prea poate să găsească ce caută. Astfel ar fi Mediașul, Casa Traube în centrul pitonalului, Pub Km0 în centrul orașului Piatra Neamț, pizzeria La Bomba din Gura Humorului și mai nou descoperita Casa Vatră de pe Strada Gării din Rădăuți. Acolo veți găsi ceea ce căutați, dar numai dacă veți căuta.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.