Cristian Serediuc este un polițist ieșit la pensie, astăzi un meșter popular pentru care marochinăria nu mai are secrete. Genți, poșete, portofele, curele, rucsacuri, borsete, papioane, chiar și opinci din piele ies din mâinile pricepute ale acestuia. De asemenea, face și traiste din țoluri țesute sau din alte materiale speciale, cumpărate de la diferite târguri din zonă.

Meșter popular cu acte în regulă, fostul polițist din cadrul Poliției Municipiului Suceava, Cristian Serediuc activează acum în cadrul Asociației Meșterilor Populari din Bucovina, condusă de Florin Cramariuc.

„Mi-am început activitatea în cadrul asociației confecționând măști populare tradiționale, din diverse materiale precum pânza, blana sau pielea de oaie. Aceste măști, purtate la diverse evenimente din perioada sărbătorilor de iarnă, au avut succes și m-am bucurat că oamenii încă sunt interesați de așa ceva, că tradițiile încă se păstrează”, a declarat meșterul popular.

Despre trecerea de la confecționatul măștilor populare la confecționatul produselor din piele, Cristian Serediuc spune că a  ”furat”  acest meșteșug în timp ce participa la un târg.

„În timp ce eram la un târg, l-am văzut pe Cristi Gavriliu, un meșter popular cu vechime în prelucrarea pieilor, care făcea genți și mi-am dorit să învăț și eu să fac așa ceva. I-am dat bani să îmi cumpere piele, mi-a adus-o, apoi timp de două luni nu m-am atins de ea. La următorul târg, l-am rugat să mă învețe, el mi-a arătat ce trebuie să fac, iar a doua zi am reușit să fac singur o geantă. Îi mulțumesc mult acestuia și îl respect pentru tot ce m-a învățat”, a mai declarat Cristian Serediuc.

Pentru produsele pe care le realizează, meșterul folosește piele de cea mai bună calitate, iar toate cusăturile le realizează manual. În atelierul propriu, dotat cu toate instrumentele necesare, acesta își petrece cea mai mare parte a timpului. Pentru o geantă de dimensiuni mici, petrece câte 5-6 ore, iar pentru o geantă mai mare lucrează chiar și o zi întreagă.

Meșterul popular, care participă la târgurile organizate de Centrul Cultural Bucovina, își expune lucrările și pe pagina personală de Facebook și spune că nu duce lipsă de cumpărători. Are clienți din toată țară, iar mulți din cei care au achiziționat genți de la el au revenit pentru noi comenzi.

„Cei mai mari susținători ai mei sunt soția și cele două fiice. Primele mele genți au fost purtate de ele, au fost văzute de alții și admirate, iar asta mi-a dat încredere să continui pe acest drum. Fiicele mele sunt acum plecate în străinătate și au luat cu ele gențile cusute de mine, unde le poartă cu mândrie, iar când sunt întrebate de unde le-au cumpărat, răspund cu bucurie că sunt făcute de tata”, spune acesta.

Cei care apreciază lucrurile de calitate, făcute trainic, pot admira și achiziționa produsele făcute de Cristian Serediuc la Târgul de Crăciun  care va avea loc la Shopping City Suceava sau îl pot contacta pe pagina de Facebook.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.