Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, dă vina pe spitalul în care au fost internaţi, iniţial, bebeluşii din Argeş afectaţi de sindromul hemolitic-uremic.

Prezent, duminică, în studioul Pro TV, demnitarul a anunţat că, sâmbătă, ministerul a analizat situaţia din marile clinici de pediatrie de pe tot cuprinsul ţării din ultimii zece ani.

„Am constatat că în fiecare mare clinică astfel de situaţii apar, între şapte şi zece cazuri pe an. Ele pot să apară câte una pe lună sau pot apărea toate de-o dată. Este o boală pe care o ştim de zeci de ani, o boală gravă”, a declarat Achimaş-Cadariu.

Întrebat în legătură cu cazurile letale, ministrul a răspuns: „Când vorbim de statistică, o raportăm la an, la un deceniu. Cum spuneam: (cazurile mortale – n.r.) pot să apară mai des sau mai rar, grupate într-o anumită perioadă de timp. Sigur: decesul este undeva mai mic, dar din nou: calcularea mortalităţii se face în funcţie de un număr mai mare de cazuri. În niciun caz nu finalizează toate cu deces. În ceea ce priveşte cazul de ieri, avem informarea că nu se impune dializa peritoneală, care este una dintre variantele de tratament, şi că micuţul este stabil. A fost transferat la clinica din Iaşi”.

Confruntat cu faptul că, în Argeş, a lipsit comunicarea dintre factorii de decizie, iar Direcţia de Sănătate Publică şi-a luat informaţiile din presă, Patriciu Achimaş-Cadariu a replicat: „Aşa este: s-a autosesizat din presă, deoarece nu s-a respectat un ordin de raportare care, de altfel, există de multă vreme. Noi l-am întărit în momentul în care am venit cu ordinul prin care toate bolile diareice ne sunt raportate. Iată că, din fericire, funcţionează. Le mulţumesc medicilor pentru chestia asta, dar fac un apel la responsabilitate şi seriozitate în această situaţie, ca şi în toate situaţiile cu care se confruntă. Responsabilitatea este singura variantă prin care micuţii pot să urmeze calea cea bună pentru a fi salvaţi, pentru a fi sănătoşi pe anii care urmează”.

Întrebat cine nu a respectat procedura existentă, oficialul a răspuns: „Spitalul nu a raportat-o la Direcţia de Sănătate. Responsabilitatea revine conducerii, conducerea este responsabilă pentru astfel de lucruri”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.