Rusia a acuzat miercuri Uniunea Europeană pentru criza migranților de la granița dintre Belarus și Polonia, spunând că încearcă să „strângă” Belarusul cu planuri de a închide o parte a frontierei și îndemnând-o să discute direct cu Minsk.

Rusia a trimis două bombardiere în contetul crizei migranților

În timp ce migranții din Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa au făcut noi încercări de a pătrunde în Polonia peste noapte, Moscova a transmis un alt semnal de sprijin pentru aliatul său, Belarus, trimițând două avioane bombardiere strategice pentru a patrula spațiul aerian din Belarus, scrie Reuters.

Bombardierele Tu-22M3 au ajutat la testarea sistemului comun de apărare aeriană al Belarusului, a declarat agenția de presă RIA, citată de ministerul apărării într-o declarație care nu se referă la criza migranților, ci a servit pentru a sublinia creșterea tensiunilor la frontiera de est a NATO.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat într-o conferință de presă comună cu omologul său din Belarus Vladimir Makei că speră că europenii responsabili „nu se vor lăsa atrași într-o spirală destul de periculoasă”.

Makei a spus că Rusia și Belarus se sprijină reciproc „inclusiv în ceea ce privește un răspuns comun la activitățile neprietenoase împotriva țărilor noastre”.

Președintele Vladimir Putin i-a spus cancelarului german Angela Merkel într-un apel telefonic că UE ar trebui să discute criza direct cu Minsk, a spus Kremlinul.

„Este evident că o catastrofă umanitară se profilează pe fondul reticenței europenilor de a-și demonstra angajamentul față de valorile lor europene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing.

Rusia, sprijin pentru Lukașenko

Sprijinul financiar rus l-au ajutat pe președintele belarus Alexander Lukașenko să supraviețuiască protestelor în masă împotriva guvernării sale de anul trecut, după alegerile disputate.

Moscova și-a dublat sprijinul pentru Belarus și a criticat UE pentru criza migranților, despre care Bruxelles-ul spune că a fost fabricată de Belarus ca răzbunare pentru sancțiunile UE privind alegerile și alte probleme legate de drepturile omului.

Peskov a spus că UE a lăsat în trecut grupuri similare de migranți, iar mișcările sale de a închide granița acum au vizat Belarusul.

„Acesta nu este altceva decât noi încercări de a sugruma de fapt Belarus”, a spus el, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.