Fostul prim-ministru italian Matteo Renzi și-a retras miercuri partidul din guvernul de coaliție italienă, scufundând țara în haosul politic. Renzi, al cărui partid Italia Viva era partener  într-o coaliție cu Mișcarea 5 Stele și cu Partidul Democrat a amenințat că se va retrage din guvernul condus de Conte, invocând planul de redresare economică post-pandemie a Italiei, scrie politico.eu.

El a anunțat demisia miniștrilor Teresa Bellanova și Elena Bonetti, care au responsabilitatea pentru agricultură și pentru politicile familiei, precum și a subsecretarului pentru afaceri externe, Ivan Scalfarotto, într-o conferință de presă, eliminând efectiv sprijinul acordat guvernului în parlament și lăsându-l pe prim-ministrul Giuseppe Cnte fără o majortate.

Renzi, poreclit Il Rottamatore („Răzuitorul”), a afirmat că mișcarea a fost una curajoasă însă politicieni atât din coaliția de guvernare cât și ai opoziției au catalogat mutarea drept una iresponsabilă.

Liderul Partidului Democrat, Nicola Zingaretti, a afirmat că acțiunile lui Renzi reprezintă „un act împotriva Italiei. Avem nevoie de investiții, locuri de muncă, sănătate pentru a lupta cu pandemia. Nu o criză guvernamentală”.

Vito Crimi, președintele interimar al Mișcării 5 Stele, a scris pe Facebook că „în timp ce țara se confruntă cu dificultăți, eforturi și sacrificii în timpul celei mai grave crize de sociale, economice și de sănătate din istoria recentă, Renzi își retrage miniștrii”.

Premierul Giuseppe Conte a declarat la rândul său că italienii vor găsi de neînțeles o criză guvernamentală în mijlocul unei pandemii care a provocat moartea a peste 80.000 de persoane în Italia.

„Cred că o criză nu va fi înțeleasă de țară într-o perioadă cu atât de multe provocări”, a afirmat acesta.

Renzi a negat responsabilitatea pentru declanșarea crizei, afirmând că aceasta ar fi în derulare „de luni de zile” datorită lipsei de competență din guvern.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.