Și anul acesta, în Ajunul Bobotezei, inimoșii pompieri voluntari bosânceni au dăruit Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Suceava o cruce de gheață, care a fost așezată în fața Bisericii Militare „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”.
Chiar dacă au fost nevoiți să ajungă tocmai până la Lacul Roșu, în județul Harghita, pentru procurarea blocurilor de gheață, dragostea acestora pentru Dumnezeu a făcut ca tradițiile lăsate de străbuni să-și păstreze continuitatea.
„Le mulțumim din inimă pompierilor voluntari din Bosanci și îi asigurăm de toată aprecierea noastră!”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, lct. Alin Găleată.
Chiraleisa desemnează „umblatul preotului cu botezul”. Termenul „chiraleisa” vine de la grecescul „Kyrie Eleison” și înseamnă „Doamne miluiește”.
În Bucovina, și numai, există obiceiul ca în Ajunul Bobotezei, grupuri de copii să meargă din casă în casă și să vestească sosirea preotului cu „botezul”.
Copiii nu rostesc, ca la Crăciun, texte versificate, ci strigă de trei ori, lung, „Chiraleisa!”. Ei primesc în schimb mere, nuci și prăjituri.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.