Lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Bosanci, ajutaţi de pompierii militari, au montat luni, 5 ianuarie, o impresionantă cruce de gheaţă în faţa Bisericii Militare cu hramul „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” – ocrotitorul pompierilor.

Această tradiţie a ridicării crucilor de gheaţă de către pompierii civili bosânceni, în preajma Bobotezei, este păstrată cu sfinţenie de aproape 150 de ani, iar pregătirile pentru acest eveniment au început de la primele ore ale dimineţii, când aceştia au tăiat blocurile de gheaţă din iazul Parţâc, din localitate. Bucăţile, groase de 20 de centimetri şi cu greutăţi de peste 300 de kilograme, au fost aduse în faţa sediului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, unde, cu ajutorul unor şabloane, au fost decupate elementele din componenţa unui adevărat monument de gheaţă. Acesta este format dintr-o masă suport şi o cruce mare încadrată de două cruci de dimensiuni mai mici.

Evenimentul nu este întâmplător, dată fiind relaţia foarte bună dintre pompierii militari suceveni şi pompierii civili din comuna Bosanci, atât la intervenţiile în diferite situaţii de urgenţă – incendii, inundaţii, înzăpeziri şi altele, cât şi în momente de sărbătoare. Şi aici amintim faptul că pe 13 Septembrie, de Ziua Pompierilor din România, şi pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională, o pompă manuală trasă de cai ce datează din secolul XIX, care aparţine Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Bosanci, a defilat alături de tehnica de intervenţie a inspectoratului pentru situaţii de urgenţă.

DSC_0707 DSC_0853 DSC_0862

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.