Frații Dorin și Lucian Goian sunt doi dintre cei mai cunoscuți fotbaliști din istoria recentă a Sucevei, cu prezențe la naționala mare, respectiv de tineret, dar și cu meciuri în cupele europene pentru echipe de top din Liga 1.

 

Ajuns la vârsta de 40 de ani, Dorin Goian s-a retras din fotbal în 2016. După o scurtă perioadă în postura de conducător la Foresta Suceava, el a urmat cursurile Școlii de Antrenori din cadrul FRF și a început o carieră în acest domeniu.

Prima echipă pe care a antrenat-o a fost Bucovina Rădăuți. În vara anului trecut a revenit la Foresta, dar ca antrenor, în locul lui Petre Grigoraș. Totuși, el a rezistat doar patru luni, iar în acest moment este liber de contract.

Dorin Goian este cel mai titrat fotbalist din istoria recentă a Sucevei, având și 60 de meciuri pentru naționala mare a României, pentru care a înscris și de 5 ori.

Goian a fost un fotbalist exponențial din generația sa, alături de care a participat la EURO 2008. Totuși, Goian nu și-a putut împlini și visul de a participa la Cupa Mondială cu naționala României. „Tricolorii” nu s-au mai calificat la Cupa Mondială din 1998 și au șanse mici să o facă și la ediția din 2022, potrivit cotelor din secțiunea NetBet pariuri fotbal. Astfel, România are abia cota 15.00 să câștige grupa J din preliminarii, în timp ce Germania are 1.12, iar Macedonia de Nord are 12.00.

Chiar dacă nu a mers la Cupa Mondială, Dorin Goian a avut rezultate notabile la nivel de club, în special cu FCSB. El a evoluat pentru această echipă între 2005 și 2009 și a fost om de bază în echipa care a ajuns în semifinalele Cupei UEFA și în grupele Ligii Campionilor.

De altfel, Dorin Goian afirmat că și-ar dori să antreneze FCSB și a propus o fuziune cu CSA Steaua. „Orice antrenor și-ar dori, la un moment dat, să antreneze FCSB chiar și cu Gigi Becali patron. Atunci când sunt rezultate, stă și el liniștit și își bea cafeaua la meci, sau un pahar de vin. Atunci când nu sunt rezultate și sunt banii dânsului în joc, intervine. Ăsta este el. Ar fi varianta grozavă pentru toată lumea, să se unească FCSB cu CSA Steaua, iar suporterii să vină din nou pe același stadion și să susțină echipa”, a declarat Goian pentru Antena Sport.

Dorin Goian a jucat în carieră pentru Foresta Fălticeni, Gloria Buzău, Ceahlăul, Bacău, FCSB, Palermo, Rangers, Spezia și Asteras Tripoli. El este pregătit să preia o nouă echipă după despărțirea de Foresta.

Lucian Goian a devenit analist TV

Lucian Goian încă este fotbalist în activitate deși a ajuns la 38 de ani, dar e liber de contract de la finalul anului trecut. Din acest motiv, el a devenit analist TV la postul Look Sport.

Fundașul central a avut recent discuții cu o echipă din Iran, după ce a activat în ultimii ani în India.

„Mă simt bine din punct de vedere fizic și vreau să mai joc. Am oportunitatea să merg în Asia, dar mă blochează o nouă lege. Nu au voie să aducă străini noi în campionat, ci doar cei care sunt acolo își pot prelungi. Vor să schimbe această lege… E vorba de Iran. Oferta este mult peste media salariilor din Liga 1. Nu mă umplu de bani, dar aș vrea să mai joc pentru că sunt bine din punct de vedere fizic. Eu simt că mai pot să joc, mi-a plăcut să mă antrenez, am jucat meci de meci unde am fost”, a spus Lucian Goian recent pentru Pro Sport.

Pentru a fi aproape de fotbal, Lucian Goian a decis să antreneze o grupă de copii de la CFR Cluj. El este stabilit de altfel la Cluj-Napoca.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.