Luni, 7 iunie, iubitorii teatrului sunt aşteptaţi la Casa de Cultură din Suceava, pentru a urmări spectacolul “Cu uşile închise”. Evenimentul face parte din cadrul Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru.

În această seară, pe scena Casei de Cultură va urca Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, cu piesa de teatru intitulată „Cu uşile închise”, de Jean-Paul Sartre.

Spectacolul prezintă trei suflete aparent diferite – Garcin, ziarist, Iness, funcţionară la poştă şi Estelle, soţie întreţinută, care ajung în aceeaşi cameră din infern. În loc de furci şi cazane cu smoală descoperă un decor cinematografic: pelicule de film, proiectoare şi scaune. Frica faţă de chinurile veşnice este iminentă. Considerând că au ajuns în infern din greşeală, fiecare dintre ei își spune povestea vieţii, dar din cele spuse lipseşte elementul cheie – păcatul. Controversele pe care le-au iscat relatările personajelor îi fac, în cele din urmă, să-şi recunoască crimele. Iness şi-a omorât verişorul pentru a rămâne cu soţia acestuia. Garcin și-a înșelat soţia, iar Estelle și-a omorât pruncul, rod al unui adulter. Sinceritatea însă nu le-a adus eliberarea la care au sperat. Expuşi sufleteşte unul faţă de celălalt, ajung să nu-şi mai suporte prezenţa. Îşi doresc să iasă din încăpere cu orice preţ, înțeleg că pedeapsa sau, mai bine zis, tortura, constă în a conviețui și a se suporta unul pe altul în aceeași cameră.

Facultatea de Teatru, Film și Dans își are începutul în a doua jumătate a anilor ’50, când în cadrul Conservatorului de Stat G. Muzicescu a fost inițiată pregătirea actorilor dramatici.

Actualmente, în cadrul Facultății activează șase catedre: Arta actorului, Regie. Multimedia, Dramaturgie, Teatrologie și Scenografie, Coregrafie, Management artistic și Culturologie. Studenții și profesorii sunt antrenați într-un proces continuu de creație, care este și parte componentă a procesului de instruire ce se desfășoară în conformitate cu prevederile Declarației de la Bologna. Nivelul de pregătire profesională permite participarea la diverse festivaluri naționale și internaționale, demonstrând competitivitatea școlii teatrale din Chișinău.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.