Indiferent dacă ești un profesionist în domeniu sau doar dacă ești pasionat de bricolaj, fierăstrăul de mână circular este una dintre cele mai de preț unelte pe care le poți avea în atelierul tău. Spre deosebire de fierăstrău care este imprecis, un fierăstrău electric circular va tăia repede și precis lemn, plastic și, în unele cazuri, chiar și metal. Dar țin să-ți spun că sunt multe opțiuni dintre care să alegi.
Ce este un fierăstrău circular de mână?
Cea mai simplă definiție ar fi: un fierăstrău circular este orice fierăstrău acționat de curent care utilizează o un disc dințat sau unul abraziv și care este capabil să taie făcând o mișcare circulară în jurul unui arbore. Conceptul este simplu, dar sunt implicate multe părți în mișcare.
Fierăstrăul circular poate fi folosit pentru tăierea mai multor materiale, inclusiv lemn, plastic sau metal. Deși aceste unelte sunt făcute ca să reziste la tăierea diferitelor materiale, totul depinde de tipul de disc folosit pentru fiecare caz în parte. Discurile create pentru tăiat lemnul sunt făcute să execute tăieturi transversale, dar și tăieturi longitudinale.
Marea majoritate a fierăstraielor circulare sunt alimentate de curent electric, dar există și unele care funcționează pe bază de benzină, și există unele care sunt hidraulice.
Istoria acestor unelte datează încă din secolul al XVIII-lea, atunci când au au fost inventate fierăstraiele care tăiau buștenii. Înainte ca fierăstrăul circular să își facă apariția, buștenii era tăiați folosind forța manuală a muncitorilor. Deși pentru vremea respectivă tehnica folosită dădea roade, nu era nici pe aproape de zilele de azi în termeni de eficiență.
Așa a apărut fierăstrăul circular care taie mai repede pentru că dinții lui sunt într-o continuă mișcare, spre deosebire de mișcările de du-te-vino ale fierăstrăului manual.
Importanța deținerii unui fierăstrău de mână circular
Chiar dacă ești un profesionist, ori o persoană căreia îi place să facă multe proiecte de unul singur, nevoia de a tăia rămâne constantă. Indiferent că vorbim despre bucăți de lemn, plastic, chiar și piatră, niciun material dintre acestea nu ajunge la tine în forma pe care o vrei.
Și dacă proiectele de casă îți sunt cunoscute, atunci știi că este vorba despre precizie, mai ales când construiești structuri, ori atunci când faci lucruri mai mici cum ar fi dulapurile.
Bineînțeles că poți folosi un fierăstrău manual, dar de ce să nu folosești un fierăstrău care este mai rapid, mai eficient, mai precis, și totodată are un grad mare de portabilitate și versatilitate? Acesta ar fi fierăstrăul de mână circular. Dacă nu ai deja unul, poți alege un model dând click aici https://www.casaidea.ro/fierastraie-de-mana-circulare .
Acest tip de fierăstrău poate tăia transversal, poate tăia orizontal, dar poate tăia și în adâncime. În plus, nu necesită un spațiu mare de depozitare și îl poți lua cu tine peste tot, fie că lucrezi în grădină sau pe acoperiș.
Manevrarea fierăstrăului de mână circular nu necesită foarte multă experiență sau echipament în plus.
Tipuri de discuri pentru fierăstrău
Așa cum am specificat mai devreme, există un număr mare de discuri diferite pe care le poți utiliza pentru tăiere.
Discurile pentru tăieturi longitudinale sunt făcute pentru tăierea lemnului de-a lungul fibrei. Aceste discuri permit o tăiere curată și sigură. Au un număr limitat de dinți mari și drepți, permițând astfel o eliminare eficientă a rumegușului. Un asemenea tip de disc de o calitate superioară va trece prin aproape orice tip de lemn cu ușurință.
Discurile pentru tăiere combinată sunt cel mai întâlnit tip de disc și pot tăia lemnul atât longitudinal, cât și transversal. Acest tip de discuri este recomandat pentru fierăstraiele care nu sunt foarte puternice. Pierderea de material este minimă. Cu cât numărul dinților este mai mare, cu atât tăietura va fi mai netedă.
Discurile pentru tăieri transversale reprezintă încă un tip de disc. Acestea sunt folosite pentru atingerea unei tăieturi netede atunci când se taie perpendicular pe fibra lemnului. Poziția dinților de pe acest disc alternează de la înclinați spre dreapta la înclinați spre stânga.
Există discuri special create pentru zidărie. Acestea te vor ajuta să tai prin materiale tari, cum ar fi betonul sau piatra. Aceste discuri nu au dinți și sunt făcute din carbură de siliciu și ranforsate cu fibră de sticlă. Există două tipuri de lame pentru zidărie: una pentru materiale mai moi, cum ar fi cărămida și calcarul, iar alta pentru materiale mai dure, cum ar fi betonul, marmura și granitul.
Discurile pentru metal sunt, de asemenea, lipsite de dinți și au decupate locuri special create pentru disiparea căldurii. Aceste discuri pot fi folosite pentru a tăia țevi de cupru, tăblie de aluminiu precum și majoritatea tipurilor de metale feroase și neferoase, inclusiv alamă, bronz și tablă de oțel.
Bineînțeles că orice unealtă folosită pentru tăiere prezintă un risc ridicat de vătămare, așa că fii sigur că, atunci când manevrezi un fierăstrău de mână circular, folosești echipamentul de protecție adecvat.
Lasa un raspuns