În orice sat de pe cuprinsul județului Suceava se discuta ba mai calm, ba mai aprig despre alegeri. Fie la crâșmă, fie în bătătură, la biserică sau poartă, țăranul nostru, talpa țării cum ar veni, e pregătit să calce pe grumazul politicianului de București sau să-l mângâie cu mâna aspră, care nu a cunoscut încă sărbătoarea, pe creștetul uneori plin de tărâțe. Pe țăranul român îl doare capul în primul rând cum o duce țara, mai apoi el, pentru că în mediul rural egoismul este ceva neplăcut firii, de așa calitate bucurându-se mai mult domnii de la oraș care încă cred că ei sunt buricul pământului.

alegeri-2016-tarani-la-vot

Nenea Costică nu se crede buricul pământului. El nu se crede nimic. E fierar, nu are nevoie de altceva. Unul bun, zice lumea, altfel nu se explică coada care e la dânsul la fierărie. Prin munca lui a construit tot ce se vede în curte: casa, șura cu grajd, beciul, fierăria. Pe asta a construit-o prima. De aia e mai diferită ca restul fierăriilor pe care le-a văzut el pe cuprinsul țării. A lui are și o cameră mică de locuit. Numai 3/ 3 are camera, dar de-acolo a prins el cheag de s-a ridicat printre cei mai mari gospodari din sat. S-a întors în sat în 92 după 12 ani de bejanie. A fost tractorist pe vremea împușcatului și a lucrat la mai multe CAP-uri din Ardeal. În 92 nu mai avea unde lucra. S-a întors în satul natal cu puținile economii de la aratul din primăvară. Casa bătrânească deja începuse a se dărăpâna. Nu mai putea sta în ea. A stricat-o și cu lemnul bun găsit în dânsa a ridicat fierăria. A cumpărat o forjă. Nicovală avea, instrumente avea… s-a dat la lucru. În sat nu avea concurență iar pe vremea aia cai erau aproape la fiecare casă. Până în toamnă făcuse deja destui bani ca să cumpere lemnul pentru locuință. Asta a și făcut. Vara următoare s-a însurat, a ridicat casa și a făcut primul copil. Un băiat, Vasile, care acuma îi calcă pe urme. E mândru de el. E drept că lumea a mai renunțat la cai, dar nenea Costică e priceput și la mecanică, știe să lucreze și în lemn, face și sobe. Toată viața, dacă rămâne sănătos, va avea de muncă. În străinătate a plecat o singură dată, în 2008, în Spania la portocale. A stat 3 luni și s-a întors acasă cu mai puțini bani decât ar fi făcut dacă își vedea mai departe de treabă la dânsul în bătătură. N-a mai plecat de-atunci niciodată. Despre politicieni, crede că toți sunt niște hoți ordinari care au distrus țara. Nici unul nu e gospodar, că dacă ar fi fost, altfel ar fi îngrijit de lume. Îi e dor de comunist. Era mai multă ordine, lumea știa o regulă. Acuma toți se conduc după capul lor, care de multe ori e prost. E și greu cu munca. El are meseria lui, dar sunt alții care știe cu nu se descurcă de unii singuri. Ca exemplu îi dă pe profesori. Ce? Alea îs salarii? El atâta câștigă într-o săptămână lejeră. O să meargă la vot, dar nu vrea să-mi zică cu cine votează. Dacă citește și primarul articolul?!?

Nenea Ion e pensionar. A trebuit să se pensioneze pe caz de boală ca să nu fie disponibilizat. A lucrat la Ostra, minier. Ani întregi a coborât sub pământ ca să scoată la lumină bogățiile țării. Nimeni nu s-a mai uitat la asta. A fost un minier harnic, dat exemplu ani la rând pentru cota făcută. Credea că mineritul va dura veșnic în România, doar e o țară atât de bogată. Nu știe el cum mama naibii, dar prin 96 deja era cea mai săracă din lume. Așa îi spuneau domnii de la oraș, străinii veniți în vizită, televiziunea, ziarele, radioul. Peste tot i se spunea cât de rahat e țara pe care el o iubea. Anii respectivi a crezut că se va îmbolnăvi de oftică. Până la urmă a trebuit să se îmbolnăvească închipuit, ca să aibă mai departe o pâine de pus pe masă. Toată trebușoara asta l-a costa 2.000 de mărci. Știe că a încălcat legea, dar împreună cu el a făcut-o și șeful de post care i-a vândut pontul, și medicul de familie, și cei de la comisie, plus primarul care i-a dat atunci nu știu ce adeverință de care avea el neapărată nevoie. El votează cu PSD-ul. Din punctul lui de vedere sunt singurii politicieni adevărați pe care îi are România. Nu-l impresionează cu nimic că printre ei sunt corupți. Sunt singurii corupți care fac economia țării să funcționeze. Sunt corupți, dar capabili. Ceilalți sunt la fel de corupți și incapabili. Pe lângă asta, nenea Ion nu a cunoscut încă om care să nu ia mită. Numai că fiecare om are prețul lui…

Tanti Saveta e analista șefă a satului. Ea știe că este o diferență între binele județului și binele țării. De exemplu, pentru județ e bun Flutur, dar tot Flutur nu este bun pentru țară. A făcut parte din PDL care este cel mai mare rău de care a avut parte țara asta de la Traian și Decebal încoace. Și nu vorbește despre Traian Băsescu și Decebal Traian Remeș. Nu! Ea vorbește de strămoșii noștri din cărțile de istorie. După guvernarea CDR-ului, credea că ceva mai prost nu se există, dar uite că s-a putut pe vremea lui Boc. Ea a fost aproape toată viața casnică. Cât a fost CAP-ul, a lucrat acolo, da a prins numai 8 ani. Trăiește de pe urma celor două vaci, a găinilor și porcilor din bătătura ei. Mai pune niște răsaduri și uite așa are marfă ca să meargă de două ori pe săptămână la Suceava. Vinde la colțul străzii, undeva prin Burdujeni. Rareori se întâmplă se se întoarcă fără 100 de lei / zi. Când vin sărbătorile, sau în primăvara, merge mai des. Îi ajung banii. Mâncare nu cumpără… E mulțumită. Încă nu știe cu cine să voteze. Ar fi votat cu PSD-ul dar ăștia l-au pus pe Nechifor pe liste, ori el chiar n-a fost bun de nimic la Consiliul Județean. Iar la Senatori l-au pus pe Stan. Un mutălău! Pe PNL-iști nu-i poate vota pentru că pe listele lor, toți sunt foști PDL-iști. Și-au schimbat denumirea ca să-i prostească pe oameni. Pe ea nu poate! Până duminică vede ea cu cine votează. Se gândește oleacă la ALDE, că Tăriceanu a fost un prin-ministru bun. Ce folos că nu știe nimic despre Băișanu…

Gheorghiță e de meserie șmecher. Are amândoi părinții plecați în străinătate și-i trimit lunar 500 de euro. Puțin pentru nevoile lui mari. Are BMW  și stă mai toată ziua prin crâșmele din Suceava. Părinții cred că el merge la ore. E student la administrație publică, iar în weekend, când își aduce aminte să mai treacă pe-acasă, mai ia niște bani de la bunici. Doar ei ce-o să facă cu pensia?!? Sunt banii lui de discotecă la țară. Le mai face cinste la săraci. Gheorghiță are vederi de dreapta. E un om cu principii. El va vota cu PNL-ul, ca să nu vină comuniștii la putere. „De ce votezi cu PNL-ul Gheorghiță? Uite-așa! De-a dracu!”

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.